Zatvori
Poslovni Puls
30/05/2018

U tramvajima i busevima od 1. srpnja moći će se kupiti samo karta za 15 kn

POVEZANE OBJAVE:

Još se ne zna hoće li vrijediti dva ili tri sata, a mogla bi i upola manje, no odluka o njezinu uvođenju navodno čeka samo potpis gradonačelnika Milana Bandića, doznaje Večernji list.

Ljudima se neće svidjeti

Sa smiješkom, bez briga, gledajući kroz prozor, baš poput gradonačelnika Milana Bandića, Zagrepčani će se tramvajima i busevima voziti još otprilike mjesec dana. Jer s ljetom će na snagu, doznajemo, stupiti nova genijalna odluka Grada, po kojoj se kod vozača neće moći kupiti nijedna druga karta osim posve nove – one od 15 kuna!

Ljudima se neće svidjeti Hoće li ona vrijediti dva ili tri sata još se, kažu nam u ZET-u, dogovara, ali svakako će se u društvu one od četiri kune, međukarte koja će koštati sedam te 'standardne' od 10 kuna, pojaviti i ova nova, za koju nitko ne zna kako se u prijedlogu uopće našla. – Već se neko vrijeme govori o tome po hodnicima, a da bude službeno, čekamo još potpis gradonačelnika – kažu u ZET-u.

A novost su čuli i sindikalisti, kojima karta kao takva nije sporna, ali činjenica da će oni jedino takvu moći ponuditi Zagrepčanima koje prevoze nimalo im se ne sviđa. – Trebala bi se uvesti od 1. srpnja i samo bi ta karta za 15 kuna bila dostupna kupuje li se u vozilu – ističe Dražen Jović, predsjednik sindikata Zagrebačkog holdinga-ZET, pa dodaje kako će takva odluka najviše štetiti upravo vozačima.

 Vozači se boje da će to dovesti do još većeg broja incidenata, odnosno napada na njih

Logično bi bilo, napominje, da se svima koji se voze javnim prijevozom u svakom trenutku omogući kupnja karte koju žele. – Ljudima se to neće svidjeti, što je sasvim normalno. A ljutit će se, naravno, na nas – kaže Jović pa dodaje kako se vozači boje da će to dovesti do još većeg broja incidenata, odnosno napada na njih. Kaže i kako ZET posluje s velikim gubicima, a ovo je način na koji se pokušava barem malo napuniti mu kasa.

Karte po ostalim cijenama bit će i dalje, kao i dosad, dostupne na kioscima i prodajnim mjestima ZET-a, pa će oni koji se voze tramvajem i ubuduće moći kupovati jeftinije, dok će se putnici u busevima dobro morati pripremiti jer u većini kvartova kioska u blizini svake autobusne stanice jednostavno nema. Hoće li skuplja karta u vozilu na kraju godine ZET-u zaista donijeti dobitak, tek ostaje vidjeti.

Prihodi i dalje padaju Zahvaljujući cijeni od četiri kune, podsjetimo, ZET je lani prodao oko 16 milijuna karata više nego 2016., ali prihodi tvrtke nisu bili veći jer je drastično pala prodaja karata po ostalim tarifama. Za usporedbu, ZET je u 2016. prodao gotovo 11 i pol milijuna karata po 10 kuna, dok u prošloj godini takvu kartu nije kupilo ni milijun i pol ljudi. Onih od četiri kune prodano je gotovo 25 milijuna, a putnici su odustali i od dnevnih karata, kojih je prodano gotovo sto tisuća manje nego 2016. Od mjesečnih karata odustalo je pak sto tisuća Zagrepčana.

A karte su se u vozilima već plaćale po 15 kuna, i to 2012. i 2013. godine. Tada je karta izvan busa i tramvaja stajala 12 kuna, dok se deset plaćala ona na vrijednosnoj kartici. Tek od 1. siječnja 2014. godine izjednačile su se cijene karata unutar i izvan vozila, a s obzirom na to da su dotad one unutar busa i tramvaja bile skuplje, a vrijedile kao i one kupljene izvan, postoji mogućnost da će i ove za 15 kuna od ljeta također vrijediti tek sat i pol. Prije točno deset godina dogodilo se prvo značajno poskupljenje karata, sa šest i pol na osam kuna, da bi se 2012. cijena popela na 12 kuna, a zatim 2014. zaustavila na deset.

Cijene karata:

Četiri kune cijena je najjeftinije karte s kojom se može voziti pola sata.

Uvedena je 1. veljače prošle godine, uoči lokalnih izbora.

Sedam kuna trebala bi stajati “međukarta” koja će vrijediti sat vremena.

Govorilo se isprva da će biti šest, ali izglednije je da će koštati kunu više. Bit će dostupna od 1. srpnja.

Deset kuna karta je koja vrijedi sat i pola

Uvedena je 1. siječnja 2014.

Petnaest kuna trebala bi stajati karta koja se kupi kod vozača busa ili tramvaja

Prijedlog je da vrijedi dva ili tri sata.

Trideset kuna stoji dnevna karta kojoj prodaja drastično pada.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram