Zatvori
Poslovni Puls
20/05/2018

Marketing iza starih hitova kao što su Roseanne i Trading Space

POVEZANE OBJAVE:

Neke od najuspješnijih serija 90.-ih poput Roseanne ili Pune kuće ponovno su jedne od najgledanijih emisija. 

 

https://www.youtube.com/watch?v=X32lP33kyOs

Staro je ponovo novo

Trenutno u televizijskom svijetu reebotovi službeno imaju svoj momentum te svaka mreža polaže prava na oživljavanje davno izgubljenih serija koje su im prije donosile veliku gledanost.

ABC vraća Roseanne, a CBS se ove jeseni sprema vratiti Murphy Brown. NBC je upravo završio prvu sezonu reboota Will & Grace, a nakon desetogodišnje stanke TLC vraća osvježeni show Trading Spaces.

Čak i nova lica na sceni poput Hulu i Netflixa pokreću rebootove. Hulu će od 2020.  emitirati nove epizode popularnog crtića iz 90.-ih Animaniacs, a Netflix je već prikazao tri sezone Punije kuće, spinoffa popularne ABC komedije Puna kuća.

Pomama za rebootvima uzbudila je fanove starih serija, no pred marketinške stručnjake stavila je ozbiljan izazov – kako igrati na faktor nostalgije za nekadašnje fanove, a da serija bude privlačna i novim generacijama gledatelja?

Viši potpredsjednik marketinga u TNLC-u, Jennifer Sarlin koja ima zadatak promovirati Trading Spaces reboot, kaže da je to zadatak koji uključuje: „Napraviti da nešto staro izgleda svježe, istodobno ostajući vjeran superfanovima originalne serije“.

TLC se fokusirao na isticanje poznatih stvari poput originalnih voditelja, kako bi probudili osjećaj nostalgije. Primjerice najava emisije fokusirala se na voditeljicu Page Davis i stolara Ty Penningtona koji su se vratili u nastavak showa. Najava koja je prvi put emitirana u siječnju, ima gotovo 10 milijuna pregleda na Facebooku.

Slično su postupili na ABC s Roseanne. Njihova najava uključuje nove scene, no i one iz najvećih dana slave tijekom 80.-ih i 90.-ih. Cilj je bio podsjetiti gledatelje zašto je Roseanne uopće bila toliko popularna, dok se istodobno prikazaju povratak originalnih likova u novim epizodama.

Tijekom kampanje fokusirali su se na dvije stvari za koje su zaključili da najviše bude nostalgiju kod fanova. To su kauč i Roseannin smijeh.

 

Zastupljenost u medijima također je pomogla da reboot dopre do moderne publike

Prema Mike Monellu, osnivaču i kreativnom direktoru marketinške agencije Campfire, marketinški stručnjaci zaduženi za ove serije uvelike se oslanjaju na medijsku pokrivenost jer je prirodno da novinari pišu o serijama koje već imaju izgrađenu bazu fanova.

Dio medijske pozornosti koju je zadobila Roseanne može se pripisati i tome što glavni lik podržava Trumpa u seriji i u pravom životu. Serija se dotiče svevremenskih tema poput spolnog identiteta, polarizirane politike i opioidne krize, čime je u jednoj sezoni već potaknula mnoge rasprave o kontroverznim temama.

Trenutno je Roseanne požnjela dobru gledanost.  Dapače, najgledanija je serija na TV-u, no i dalje se mora natjecati s primjerice Netflixom i Facebookom za gledateljstvo.

Ako i kada faktor novine izblijedi, marketinški tim iza serije suočit će se s izazovom održavanja atraktivnosti serije za koju će neki reći da je već imala svoje mjesto pod suncem. To je problem s kojim se svi revivali starih serija suočavaju u jednom trenutku.

Primjerice Fox je izjavio da nema planova vraćati X-Files za još jednu sezonu. Nakon povratka na TV ekrane u 2016. g. serija je doživjela razočaravajuću gledanost, a mnogi fanovi su se složili da je vrijeme da se ukine. Tako je i CBS prošle godine ukinuo The Odd Couple reboot s Matthewom Perryem u glavnoj ulozi nakon tri sezone.

Ova ukidanja služe kao upozorenje ostalim televizijskim mrežama. „Kada vratite seriju možete se pozvati na nostalgiju za premijeru ili čak čitavu sezonu, no problem je kako održati tu gledanost. Tu i nastaju pitanja za marketinške stručnjake kako dovesti novu publiku takvim serijama.“ – zaključio je Monello.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram