Odluku je donio Eurovizijski organizator, Europska unija za radiodifuziju (EBU) koja je u četvrtak raskinula ugovor s kineskom Mango TV.

 

Kinezi su izostavili i pjesmu irskog izvođača Ryana O’Shaughnessy-a „Together“

Prema BBC-u, pojavila su se izvješća oko internetske televizije koja je zamaglila zastave Albanije, Irske i LGBT zastave tijekom prvog polufinala ovogodišnjeg natjecanja, te obradila nastupe irskih i albanskih natjecatelja.

Kinezi su izostavili i pjesmu irskog izvođača Ryana O’Shaughnessy-a „Together“ za koje se na pozornici pokazuju dva muška plesača istospolne zajednice. Naime, Kina je još 2016. zabranila prikazivanje LGBT odnosa na TV-u.

Albanski izvođač, Eugent Bushpepa navodno se također nije pojavio u emisiji Mango TV-a. Bushpepa i prijatelji iz benda su tetovirani, što je isto u suprotnosti s nedavnim kineskim zabranama o prikazivanju tetovaža i hip-hop kulture na televiziji.

„Ovo nije u skladu s EBU-ovim vrijednostima univerzalnosti i uključenosti, te tradicije obilježavanja raznolikosti kroz glazbu čime se ponosimo“ – izjavila je EBU u svom priopćenju.

Sa žaljenjem ćemo odmah raskinuti partnerstvo s televizijom i neće im biti dopušteno emitirati druge polufinale ili veliko finale emisije“.

 

Ryan O’Shaugnessy se proslavio na Britain’s Got Talent

O’Shaugnessy  je izjavio za BBC da pozdravlja odluku EBU-a o otkazivanju suradnje.

“Od samog početka smo rekli da je ljubav ljubav – bez obzira da li je to između dva muškarca, dvije djevojke ili muškarca i djevojke, pa mislim da je ovo vrlo važna odluka od strane EBU-a”, rekao je. “Nisu to olako doživjeli i mislim da je to korak u pravom smjeru, tako da sam sretan zbog toga.”