Zatvori
Poslovni Puls
03/05/2018

Facebook najavio brojne novitete i promjene

Facebookova godišnja konferencija za razvojne programere F8 obično vrvi razmetljivim proizvodima I najavama novih obilježja njihovih proizvoda.

Ove godine Facebook je ušao na F8 u sjeni brojnih skandala, uključujući i način na koji se kompanija nosila s govorima mržnje, integritetom izbora i privatnošću podataka.

Usprkos tome, osnivač Facebooka Mark Zuckerberg i drugi rukovoditelji kompanije predstavili su niz novih proizvoda na dvodnevnom događanju pokazavši da usprkos nedavnim događanjima Facebook i dalje ima što ponuditi svojim korisnicima.

Evo najnovijih i najvažnijih proizvoda te njihovih značajki koje je Facebook pokazao na konferenciji.

 

Messenger prolazi kroz velike promjene

Messenger također prolazi kroz veliki redizajn koji bi trebao učiniti aplikaciju manje kompliciranom i pretrpanom. Redizajn, koji dolazi „uskoro“ pojednostavljuje samostalnu aplikaciju za razmjenu poruka ovog društvenog giganta odbacujući posebnu karticu za igre i kameru te se fokusirajući na komunikaciju. Redizajn će uključiti nove mogućnosti poput prijevoda poruka na različite jezike i dovođenje proširene stvarnosti u online kupovinu. Sudeći prema fotografijama nova verzija uključivati će i tamnu verziju.

 

Facebook ulazi u sferu online spojeva

Facebook će integrirati opciju online datinga izravno u svoju glavnu aplikaciju za društveno umrežavanje. Ona će se nazivati Dating Home  te će biti dostupna i moći će se koristiti klikanjem na ikonu u obliku srca u desnom gornjem kutu Facebook aplikacije.

Korisnici koji se odluče otvoriti Facebook dating profil će moći čavrljati s potencijalnim partnerima na osnovi događajima i grupama za koje dijele interes.

 

Gledanje videa s društvom

Zuckerberg je najavio i novu opciju koja će omogućiti korisnicima da gledaju video dok razgovaraju s prijateljima. Dok je prezentirao najnoviju ideju, čak se našalio na svoj račun koristeći njegovo nedavno svjedočenje pred Kongresom u vezi Cambridge Analytica skandala.

„Recimo da vaš prijatelj svjedoči na Kongresu… možete se smijati zajedno, plakati zajedno. Neki od mojih prijatelji su to doista činili. Nemojmo to uskoro ponoviti!“

 

Instagram i WhatsApp će imati grupne video razgovore

Korisnici već mogu koristiti video chat s mnogim ljudima na Messengeru, ali Facebook je također najavio da će Instagram i WhatsApp, oba u vlasništvu Facebooka, također imati tu mogućnost.

Na Instagramu, korisnici će moći minimalizirati video i nastaviti video razgovore istodobno koristeći Instagram.

 

Vrijeme je za Oculus Go

Facebookova virtualna stvarnost Oculus Go počinje se isporučivati u utorak. Koštat će 199 dolara. Za razliku od postojećih i skupljih Oculus VR, Oculus GO ne mora biti povezan s računalom.

U pratnji harvera, Facebook je također najavio Oculus TV, značajku koja će korisnike staviti u virtualni dnevni boravak gdje će moći zajedno gledati emisije ESPN-a, Netflixa, Hulu i Showtimea.

 

Facebook dodaje „palac dolje“ i „palac gore“

Korisnici će sada moći označiti sadržaj na Facebooku sa „sviđa mi se“ i „ne sviđa mi se“, što će utjecati na redoslijed kojim se pojavljuju u objavi. To je bila značajka koju su korisnici tražili i čini se da Facebook konačno prihvaća ovu Redditovu značajku.

 

Preobrazite stare fotografije u interaktivni virtualni svijet

Ova eksperimentalna značajka je možda jedna od najimpresivnijih demo-a koje Facebook pokazao.

Kompanija koristi tehnologiju strojnog učenja i nečeg što se naziva „point-cloud rekonstrukcije“ kako bi preobrazila ravne, dvodimenzionalne fotografije i videa u interaktivni 3D svijet.

„Stavite naočale za virtualnu stvarnost i ponovno ste tamo. Hodate okolo. Pogledavate iza uglova. Vidite mjesta gdje su se vaše uspomene dogodile“ izjavio je facebookov direktor tijekom prezentacije. Facebook nije dao vremenski okvir za kada bi to bilo moguće.

 

Novi način kupovine u Messengeru

Facebook radi na integriranju proširene realnosti u aplikaciju messenger kako bi stvorio nove vrste iskustva kupovine.

Upravitelj Messengera David Marcus pokazao je demo nove Nike tenisice objavljene na aplikaciji za razmjenu poruka: korisnici s posebnim kodom mogu zumirati i provjeriti novu tenisicu, podijeliti je s prijateljima i kliknuti da ih kupe.

 

Dobrodošli na facebook.ai

Facebook daje istraživačima umjetne inteligencije neke nove open source alate i novi online hub – Facebook.ai – za pristup alatima.

Kompanija je proširila svoju ponudu otvorenih izvora za programere koji rade sa strojnim učenjem, neuronskim mrežama i umjetnom inteligencijom, uključujući i novu verziju svog AI PyTorch 1.0.

 

Umjetna inteligencija i govor mržnje

U Facebook-ovoj aktualnoj i kompliciranoj borbi protiv govora mržnje, tvrtka je rekla da njena AI tehnologija označava sadržaje koji sadrže govore mržnje prije nego što se dobije izvješće. S više od 2 milijarde korisnika ovakav automatizirani proces bi mogao biti djelotvoran.

No Facebook je također priznao da još uvijek treba ljudske moderatore da pregledavaju sadržaj označen kao govor mržnje da ne bi slučajno cenzurirali objave koje su sarkastične ili koje zapravo kritiziraju govor mržnje.

 

Najbolji sustav za raspoznavanje slika na svijetu

Srinivas Narayanan, direktor primijenjenog strojnog učenja na Facebooku, izjavio je kako je tvrtka razvila najbolji sustav prepoznavanja slike na svijetu koristeći milijarde javno dostupnih fotografija i hashtagova na Instagramu.

 

Nestao u akciji: pametni zvučnik

Bilo je puno očekivanja oko Facebookovog pametnog zvučnika, njihova odgovora na proizvode poput Amazon Echo i Google Home. Facebookova verzija imati će ugrađen ekran i prvotno je bilo zamišljeno da se predstavi na konferenciji.

Sudeći prema novinskim izvještajima Facebook je odustao od predstavljanja u zadnji čas, vjerojatno zbog brige da bi proizvod mogao podignuti pitanja o zaštiti privatnosti - ionako već osjetljive teme za Facebook.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram