Zatvori
Poslovni Puls
25/04/2018

5 Azijskih zemalja baci u ocean više plastike nego sve ostale zemlje zajedno

POVEZANE OBJAVE:

Kina, Indonezija, Filipini, Tajland i Vijetnam bacaju više plastike u ocean nego sve druge zemlje zajedno.

 

Čak 4 milijuna tona plastike od strane ovih 5 zemalja je završilo u oceanu

Indonezijska rijeka Citarum, jedna je od najzagađenijih rijeka na svijetu. Situacija je toliko izmakla kontroli da su vlasti bile primorane mobilizirati vojsku za masivno čišćenje rijeke. Ovaj slučaj nažalost samo je jedna od mnogih ekoloških katastrofa koje se upravo sada odvijaju u Aziji.

Pet gore navedenih zemalja ima ogroman problem sa zbrinjavanjem plastičnog otpada. Da budemo precizniji prema statistika iz 2017 koje je priložio Ocean Conservancy čak 4 milijuna tona plastike od strane ovih 5 zemalja je završilo u oceanu.

Problem plastike je što uništava eko sistem oceana, a samim time i cijelog ekosustava. Osim ptica i velikih riba koje se guše i umire od plastike, neke velike ribe koje se hrane planktonom su počele jesti fragmente plastike pa je situacija sve gora i gora.

Kako mi možemo pomoći situaciji? Eksperti kažu da je ključ u konzumaciji

Kako mi možemo pomoći situaciji? Eksperti kažu da je ključ u konzumaciji. Ako ćemo konzumirati manje plastike (boce, vrećice i slično) manje će plastičnog otpada cirkulirati u eko sustavu.

Najveći problem tu su zemlje koje nemaju pitku vodu iz slavina u svojim domovima. Primjerice u Hong Kongu, zbog ovog problema, dnevno se potroši 5,2 milijuna plastičnih boca. Taj problem želi riješiti tvrtka Bluewater koja svojim naprednim filtracijskim sistemima želi dovesti pitku filtriranu vodu u sve kutke svijeta.

Kad smo već na temi ekologije i vode, htjeli bismo spomenuti i domaći projekt Freewa koji se brine o očuvanju slobodnih izvora pitke vode. Njihov tim želi pokrenuti inicijativu iz male Hrvatske koja bi u svijetu trebala mapirati sve izvore pitke vode. Također napravili su i svoju staklenu bocu koju možete koristiti za vodu umjesto plastičnih boca i time dodatno poduprijeti projekt. Sve pohvale za domaću ekipu.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram