Zatvori
Poslovni Puls
23/04/2018

Facebook svoj model neće mijenjati i ostati će besplatan zauvijek

Svekolika javnost je svjedočenje Marka Zuckerberga pred kongresom prije dva tjedna proglasila uspješnim. Od početka do kraja svjedočenja, vrijednost tvtke Facebook narasla je vrtoglavih 34 milijarde dolara.

Facebookov biznis model funckionira na vašoj privatnosti

Bila je to idealna prilika za marka Zuckerberga da se još jednom dokaže kao lice Facebooka, isrpiča za propuste i popravi poljuljali ugled svoje kompanije. Deseci kongresmena su izgledali smiješno pored Facebookovog CEO-a, jer u digitalnom svijetu punom tehničkih pojmova većina njih nije ni znala o čemu priča.

Do sada su vjerojatno već svi shvatili da će Facebook uvijek biti besplatan jer se njihov biznis model bazira na prodaji osobnih podataka. Facebook marljivo prikuplja sve naše aktivnosti i podatke, radi naše digitalne profile te ih onda svrstava u kategorije koje prodaje oglašivačima.

Za vrijeme saslušanja neki su kongresmeni upitali Zuckerberga bi li mijenjao Facebookov biznis model. U više navrata Zuckerberg je uspješno zaobišao odgovoriti na to pitanje:

Anna Eshoo (senator): "Jeste li spremni promijeniti biznis model u interesu zaštite privatnih podataka vaših korisnika?"

Mark Zuckerberg: "Jesmo - radili smo i još uvijek radimo promjene kako bi smanjili količinu.."

Anna Eshoo: "Ne, pitam vas jeste li spremni promijeniti biznis model u interesu zaštite privatnih podataka vaših korisnika?"

Mark Zuckerberg: "Nisam siguran da znam što to znači senatorice."

Kasnije je na slično pitanje Mark također odbio odgovoriti:

Frank Pallone (senator): Volio bi čuti da ili ne, jedna riječ. Hoćete li se obavezati da promjenite sve korisničke profile, na način da imate pohranjno što je manje moguće njihovih podataka?

Mark Zuckerberg: "Senatore, ovo je vrlo kompleksan problem i mislim da zaslužuje više od jedne riječi za odgovor."

 

Jedan od najboljih mogućih poslovnih modela

Da Facebook stvarno želi i može uopće promijenit biznis model i prestat prodavati korisničku privatnost, već tada bi njihov CEO pred kongresom rekao da je spreman to učiniti. Treba priznati da je Facebook razvio jedan od najboljih mogućih poslovnih modela. Za kranjeg korisnika usluga je besplatna a Facebook ima tri prednosti koje druge kompanije mogu samo sanjati:

  • Nema potrošnje za prozviodnju proizvoda (krajnji korisnici i kompanije kreiraju sadržaj besplatno)
  •  Nema troškova marketinga velikih (usluga se proširila svijetom preko "word ouf moutha")
  • Nema prodajnih troškova (umjesto velikog prodajnog tima, ad revenue dolazi iz self-service usluge kroz Facebookov business manager)

Da imate takav business model u kojem vaši korisnici koriste uslugu besplatno te kreiraju kvalitetan sadržaj da bi i oni sami ostvarili zaradu preko vaše platforme tako da vama plaćaju novce da promoviraju svoj sadržaj, biste li vi mijenjali taj biznis model?

 

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram