Zatvori
Poslovni Puls
21/04/2018

12-godišnji Jeff Bezos je osmislio anketu za ocjenjivanje svojih srednjoškolskih profesora

Prema autoru knjige „The Everything Store“ iz 2013. CEO Amazona Jeff Bezos je bio bistro i poduzetno dijete. Prije nego što je Jeff Bezos bio to što jest, zvao se „Tim“.

Osmislio anketu za ocjenjivanje kako bi vježbali statističku analizu

Brad Stone napisao u svom bestseleru iz 2013., „The Everything Store“, da je Tim bio Bezosov pseudonim u knjizi „Turning on Bright minds“, koja je istraživala program za obrazovanje nadarenih u Texasu gdje se Bezos školovao.

Bezosovi učitelji rekli su autoru knjige, Julie Ray, da Bezos „nije bio naročito darovit u leadership-u“. No iskazivao je svoju darovitost na druge načine. Primjerice, kada je osmislio anketu za ocjenjivanje svojih učitelja kako bi vježbali statističku analizu za matematiku. Anketa je trebala ocjenjivati učitelje „kako podučavaju, a ne kao natjecanje popularnosti“.

Stone je izvukao i druge detalje iz Rayeve knjige. Tako je primjerice Bezos bio vrlo kompetitivan. Nastojao je držati korak s kolegom iz razreda koji je tvrdio da je čitao 12 knjiga tjedno. Bio je i poduzetan. Stvorio je povoljniju inačicu sprave koju je vidio u trgovini i koja je stvara iluziju beskrajnog tunela.

Činjenica da je Bezos bio izuzetan kao dijete ide u prilog istraživanjima o očekivanom uspjehu u odrasloj dobi.

Primjerice, studija istraživača sa  Stirling University-a u Ujedinjenom Kraljevstvu i University College-a Dublin pregledala je uzorak od 17.000 ljudi. Utvrdila je da su 10. i 11. godišnja djeca koja su pokazala visoke kognitivne sposobnosti imala veću vjerojatnost da će zauzeti vodeća mjesta kada odrastu.

Bill Gates, bivši CEO Microsoft-a, je slično kao i Bezos iskazivao veliki talent još u pred-tinejdžerskoj dobi.

No, važno je upamitit da ne postoje nikakva pravila. Pametno dijete ne mora nužno postati visoko uspješno. Isto tako, postoje brojni uspješni ljudi koji su se mučili u obrazovnom sustavu.

No ne treba smetnuti ni s uma sljedeće. Bezos bio upisan za program za darovitu i nadarenu djecu kada ga je Ray sreo. Da učitelji nisu prepoznali njegov potencijal i da je ostao u „prosječnom“ okruženju, Jeff Bezos možda nikada ne bi postao jedan od najuspješnijih biznismena našega doba!

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram