Zatvori
Poslovni Puls
13/04/2018

TED lansirao 250 milijuna vrijedan humanitaran projekt

 TED, neprofitna organizacija posvećena konceptu Ideas Worth Spreading, izbacila je novi projekt.

Riječ je o 250 milijuna dolara vrijednom Audacious Project-u

Riječ je o 250 milijuna dolara vrijednom Audacious Project-u, koji će svake godine poduprijeti ideje koje imaju potencijal promijeniti svijet. Dodatni donatori su nedavno podigli taj iznos na 400 milijuna dolara, a konačni je cilj doseći 634 milijuna dolara.

Financijska sredstva osigurali su The Bill and Melinda Gates FoundationDalio Foundation, Skoll Foundation, i Virgin Unite.

Dobitnici TED nagrade

Iznos od 400 milijuna dolara je raspodijeljen na sedam primatelja, od kojih je svaki podnio TED-u detaljan budžetni izvještaj za svoj projekt, u rasponu od 30 milijuna pa do 100 milijuna dolara.

Među prvim primaocima nalazi se Dr. Raj Panjabi, CEO organizacije Last Mile Health.

Dr. Raj Panjabi je zaposlen kao liječnik na Harvard Medical School-u i suosnivač te CEO Last Mile Health-a, ne profitne organizacije koja radi sa zdravstvenim djelatnicima u zajednici na širenju pristupa zdravstvu u zabačenim područjima.

Nakon što je dobio TED nagradu, Panjabi je uvidio da njegova ideja o Community Health Academy – globalnoj platformi koja nudi online treninge za zdravstvene djelatnike u zajednici i njihove voditelje – iziskuje više od 1 milijun dolara. Zbog toga se Last Mile Health udružio s Living Goods, drugom neprofitnom organizacijom koja radi u Africi, kako bi osmislili još veći plan.

Riječ je o 250 milijuna dolara vrijednom Audacious Project-u

Njihov plan za iduće četiri godine je pomoći šest zemalja u Zapadnoj i Istočnoj Africi tako da se raspodijeli oko 50,000 zdravstvenih djelatnika na oko 34 milijuna ljudi. Zanimljivost je i da će djelatnici koji završe program biti opremljeni sa smartphonovima koji će imati aplikaciju da automatski dijagnoziraju smrtonosna stanja.

„U stvarnosti, Panjabijeva vizija je mnogo veća nego što bismo mi ikada mogli sami poduprijeti“ – izjavila je Anna Verghese, izvršna direktorica Audacious Project-a i bivša rukovoditeljica TED nagrade.

Pod pokroyviteljstvom Audacious Project-a, Panjabi je predstavio svoj plan šestorici potencijalnih donatora iz svijeta biznisa i filantropije, koji će za svaki prikupljeni dolar dati dolar. Poduplavanje će se pratiti do iznosa od 50 milijuna dolara.

Stvoriti IPO model za neprofitni svijet

Evo kako Audacious Project funkcionira. TED objavi veliku listu potencijalnih projekata u kojima tim vidi najveći potencijal. Oni obave potrebne analize kako bi se uvjerilo da projekt zaista posjeduje potencijal da pokrene velike promjene, te kako bi se uvjerili da primatelji imaju kapacitet da apsorbiraju veliku količinu sredstava.  Potom se projekti prezentiraju malim skupinama donatora koji odlučuju poduprijeti ideje koje najviše odgovaraju njihovim afinitetima.

„Ono što mi pokušavamo učiniti ovdje jest stvoriti platformu koja spaja vizionarske ideje s donatorima“ – izjavili su iz TED-a. Velika ideja iza ove inicijative jest zamisliti kako bi IPO izgledao za neprofitni svijet.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram