Zatvori
Mark Zuckerberg
Foto: Fotografija / The Verge
Poslovni Puls
12/04/2018

Marka Zuckerberga preplavili fotografi – metafora za online privatnost danas

Pri ulasku u prostoriju Zuckerberga je fizički okružilo mnoštvo fotografa koji su se međusobno gurali kako bi napravili njegovu najbolju fotografiju. Njegov osobni prostor je ozbiljno narušen pod pritiskom mase, i u tom trenutku CEO Facebooka tretiran je manje kao čovjek, a više kao objekt fascinacije.

Većina je taj prizor vidjela kao analogiju na Facebookove vlastite prakse o privatnosti.

Taj kultni trenutak dogodio se jučer tijekom Zuckerbergova svjedočenja pred Kongresom SAD-a zbog zlouporabe privatnih podataka Facebook korisnika. Bio je to prizor koji je izazvao nelagodan osjećaj kod svih prisutnih. I za vjerovati je da je Mark Zuckerberg u tom trenutku morao osjetiti kako je biti korisnikom njegove društvene mreže. Jer, cijelo njegovo biće bilo je izloženo bliskom promatranju i evidentiranju za buduće generacije. Bez obzira na to sviđa li mu se to ili ne, pristaje li na to svjesno ili ne.

Danas je čuvanje privatnosti u online svijetu uzaludno. Komuniciranje s prijateljima, kolegama na poslu, kupovanje ili plaćanje računa, ili bilo kakve druge aktivnosti na internetu uključuju preglednik pun cookies-a za praćenje. Za prosječnu osobu na internetu, davanje svoje privole za to praćenje i njuškanje nije posve moguće – djelomično zato što kompanije poput Facebook-a i Google-a nemaju pravu konkurenciju, i stoga njihovi korisnici nemaju alternativu.

Povrh toga što je u nehumanoj mjeri izložen fotoobjektivima, Zuckerbergove bilješke za obranu, koje su najvjerojatnije trebale ostati privatne, uslikane su i objavljene diljem svijeta.

Tako je i sam Zuckerberg tijekom saslušanja mogao osjetiti posljedice nesigurnosti osobnih podataka. Osjećaj je to s kojim se danas suočavaju brojni korisnici Facebook društvene mreže koji su mislili da je interakcija s njihovim prijateljima u domeni privatnosti.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram