Zatvori
Equal pay day
Poslovni Puls
10/04/2018

Žene u IT-u govore o nejednakim plaćama

Da su žene plaćene manje od muškaraca za obavljanje istog posla činjenica je danas poznata svima. U znak solidarnosti žene su pozvane da obilježe ovaj dan noseći crvenu boju na svoja radna mjesta! Danas se u Sjedinjenim Američkim Državama obilježava Dan jednakih plaća kako bi se skrenula pozornost na rodni jaz u plaćama.

San Francisco, glavni tehnološki centar, bilježi najmanji jaz u plaćama.

Tehnološke kompanije koje se inače trude privući žene u svoju industriju, ipak se odlučuju ne plaćati ih jednako kao i muškarce, pokazala su najnovija istraživanja.

Sajt za traženje posla Hired otkriva da je u ovoj industriji jaz u plaćama prisutan od samih početaka. U 63 posto slučajeva, muškarcima su ponuđene veće plaće nego ženama za istu funkciju u istoj kompaniji! U prosjeku, tehnološke kompanije nude ženama 4 posto manju plaću u usporedbi s muškarcima na istom položaju, a u nekim slučajevima ta razlika može iznositi i 43 posto!

Premda su ovakvi podaci poražavajući, ipak postoje tvrtke koje zagovaraju promjene na ovome polju. Tako Hired izvještava da San Francisco, glavni tehnološki centar, bilježi najmanji jaz u plaćama. Za to bi mogla biti zaslužna i njegova najveća kompanija, Salesforce, koja je čak u dva navrata podizala plaće svojim ženskim djelatnicima kako bi ih izjednačila s plaćama muških djelatnika.

https://vimeo.com/233018466

Dokumentarac je naslovljen po Grace Hopper - pionirki kodiranja

Dokumentarac Chasing Grace bivše izvršne direktorice Linux Foundation-a ima svrhu podijeliti priče žena o otkrivanju da su manje plaćene. Dokumentarac je inače naslovljen po Grace Hopper, pionirke računalnog programiranja.

Uvodna epizoda Chasing Grace-a razmatra problem jaza u plaćama i kako ovaj razjarujući nepravedni sustav uzima emocionalni i ekonomski danak  ženama. Naime, ako bi se ovaj jaz smanjio to bi moglo dodati 512 milijardi dolara ekonomiji SAD-a i srezati siromaštvo u pola, pokazuju istraživanja koje je proveo Institute for Women's Policy.

„Bjelkinje gube oko 500,000 dolara tijekom svoje radne karijere, a žene drugih rasa čak 1 milijun dolara“ – jedan je od podataka koji se spominju prvoj epizodi Chasing Grace-a.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram