Zatvori
Samsung
Poslovni Puls
06/04/2018

Samsung Electronic u prvom kvartalu ostvario dobit od 14,7 milijardi dolara - najveću ikad

Južnokorejski elektronički div, Samsung Electronic izvijestio je u petak da je u prvom tromjesečju ostvario operativnu dobit od 15.600 milijardi wona (14,7 milijardi dolara). Time je operativna dobit uvećana za 60% u odnosu na isti period godinu ranije. No reakcija tržišta je izostala, zašto?

Samsungove dionice pale su nakon objave

Odgovor leži u rastućoj brizi da je rast na području poluvodiča koji je doprinosio zaradi Samsung Electronica pri kraju. Samsungove dionice pale su nakon objave pošto analitičari prognoziraju slične ili niže profite u drugom tromjesečju. Razlog tome je i sporiji rast cijene DRAM čipova i viših troškova marketinga za Galaxy S9 smartphone.

To se pripisuje Samsungovom ranom lansiranju glavnog modela Galaxy S9 u ožujku, dobroj prodavanosti starijih modela i kratkotrajnom padu troškova reklamiranja.

„Čak i ako profiti počnu padati u drugoj polovini, Samsung će imati snažnu bilancu ove godine“, izjavio je Song Myung-sup, analitičar HI Investment & Securities, prognozirajući da će slabija opskrba DRAM čipova uzrokovati pad cijena.

Samsung je objavio da su prihodi za tromjesečje porasli su za 18,7 posto, na 60.000 milijardi wona. Cjelovito poslovno izvješće trebalo bi biti objavljeno do kraja travnja. Cijene NAND čipova koje se inače koriste u mobilnim uređajima počele su padati prošle godine i analitičari pažljivo gledaju znakove vrhunca u cijenama DRAM-a. Čak ako je cijena DRAM-a na vrhuncu, analitičari kažu da Samsung je ostao na pravom putu za rekordnu godišnju zaradu.

„Iako su se dobiti od prodaje memorijskih čipova usporile u odnosu na vrhunac, niže cijene također mogu povećati potražnju za čipovima, s obzirom na to da Samsung ima mogućnost rezati cijene kako bi održao profite visokim“ rekao je Greg Roh, analitičar HMC Investment & Securities.

Mobilni telefoni čak 40% prihoda

Dok prodaja čipova doprinosi Samsungovom rastu profita, biznis mobilnim telefonima – koji je činio 40% prihoda u 2017. godini – solidno je doprinio prihodima prvog tromjesečja prema riječima analitičara.

„Mislim da su niži troškovi reklamiranja za mobilne telefone pomogli, pošto prvo tromjesečje tradicionalno nije sezona Apple konkurenta, pa Samsung nije trebao uložiti mnogo u reklamiranje“ - Claire Kim, analistkinja Daishin Securities.

To se pripisuje Samsungovom ranom lansiranju glavnog modela Galaxy S9 u ožujku, dobroj prodavanosti starijih modela i kratkotrajnom padu troškova reklamiranja. Inače, pošiljke pametnih telefona prema svijetu smanjile su se prvi puta u 2017. godini. Samsung se nalazi pod povećanim pritiskom konkurencije koja proizvodi povoljnije telefone poput kineskog Xiaomi-a i One Plus-a.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram