Zatvori
Facebook
Poslovni Puls
03/04/2018

Mark Zuckerberg odbrusio CEO-u Apple-a Tim Cooku

Mark Zuckerberg je odgovorio Tim Cooku nakon što je izvršni direktor Applea kritizirao Facebook povodom skandala oko prakse tvrtke o zaštiti podataka svojih korisnika te njezine uloge u političkim kampanjama.

"Apple gaji bolji model poslovanja"

Cook je rekao da Apple gaji bolji model poslovanja u kojem tvrtka zarađuje direktno od svojih korisnika, ali za razliku od Facebooka, njihovu privatnost smatra njihovim ljudskim pravom.

"Facebook, kao besplatna društvena mreža, prodaje svoje korisnike kao proizvod, nešto što Apple nikada neće raditi."

No, Zuckerberg je nazvao Cookove komentare "iznimno plitkima" i rekao da, kao besplatna usluga, Facebook brine o svojim korisnicima, dok tvrtke poput Applea ne mogli tvrditi isto.

"Privatnost je za nas ljudsko pravo i jedan od elemenata građanske slobode. Facebook, kao besplatna društvena mreža, prodaje svoje korisnike kao svoj proizvod, nešto što Apple nikada neće raditi." - ističe Tim Cook.

"Prodavanje oglasa - jedina opcija"

Međutim u Vox-ovom najnovijem podcastu "The Ezra Klein Show", Zuckerberg je odbio Cookove tvrdnje: "Smatram da je ta tvrdnja, ako ne naplaćuješ svoju uslugu ne možeš brinuti o ptrivatnosti korisnika, jako plitka i potpuno daleka od istine. Facebookova misija je spajanje ljudi iz svih kutaka svijeta, što naravno podrazumijeva i one koji Facebook nisu u mogućnosti plaćati. Prodavanje oglasa kao naš biznis model učinilo se jedino logično u tom scenariju. Unatoč tome Facebook brine o privatnosti svojih korisnika i godinama smo radili na tome da korisnik ima što više opcija zaštite svoje privatnosti."

"Kad radiš proizvod koji je samo za bogate ljude i koji si ne mogu svi priuštiti, ne možeš izjaviti da za razliku od nas koji smo besplatni, brineš o svojima korisnicima."

Zuckerbergu je smiješno kako kompanije kao što je Apple, koja prodaje svoje uređaje samo bogatima, može njih prozivati za nebrigu o korisnicima: "Kad radiš proizvod koji je samo za bogate ljude i koji si ne mogu svi priuštiti, ne možeš izjaviti da za razliku od nas koji smo besplatni, brineš o svojima korisnicima. Mislim da je važno da ne razvijemo svi "Stockholmov sindrom" i da ne dopustimo da nam kompanije, koje se tako jako trude da nam naplate svoje proizvode što više, prodaju priče o brizi o svojim korisnicima. To mi je presmiješno."

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram