Zatvori
two men
Poslovni Puls
03/04/2018

Gay dating aplikacija Grindr propušta podatke o HIV oboljelima

Analiza podataka koja je napravljena od strane nezavisne analitičke kompanije pokazala je da Grindr, popularna aplikacija za upoznavanje u gay svijetu, dijeli HIV status i lokaciju svojih korisnika sa drugim kompanijama. Iz Grindra su jutros izjavili kako će prestati dijeliti te informacije.

Grindr ima više od 3,6 milijuna aktivnih korisnika dnevno

Gay dating aplikacija Grindr koja ima više od 3,6 milijuna aktivnih korisnika dnevno diljem svijeta, pružala je status HIV-a korisnicima dviju drugih tvrtki, saznaje BuzzFeed News. Dvije tvrtke - Apptimize i Localytics, koje pomažu u optimizaciji aplikacija - primaju neke od informacija koje Grindr korisnici odluče uključiti u svoje profile, uključujući njihov HIV status i "posljednji testirani datum".

"Mislim da je to nekompetentnost nekih programera koji samo šalju sve, uključujući status HIV-a."

Budući da se HIV informacije šalju zajedno s korisničkim GPS podacima, telefonskim ID-jem i e-poštom, može se identificirati određene korisnike i njihov status HIV-a, navodi Antoine Pultier, istraživač norveškog neprofitnog SINTEF-a koji je prvi identificirao problem.

"Status HIV je povezan sa svim ostalim podacima. To je glavni problem", rekao je Pultier za BuzzFeed News. "Mislim da je to nekompetentnost nekih programera koji samo šalju sve, uključujući status HIV-a."

SINTEF-ova analiza također je pokazala da je Grindr precizno dijelio GPS lokaciju svojih korisnika, seksualnost, status odnosa, etničku pripadnost i telefonski ID drugim kompanijama bez dozvole i znanja korisnika. I ove su informacije, za razliku od podataka o HIV-u, ponekad dijeljene putem "običnog teksta", koji se lako može hakirati.

Grindr: "Apptimize i Localytics čine aplikaciju boljom"

"Ovo je posebno velik problem za zemlje u kojima je homofobija još uvijek živa. Ako netko tehnički vještiji se domogne tih podataka, vi dovodite u pitanje sigurnost i zdravlje svojih korisnika" - ističe ekspert za cyber sigurnost - Cooper Quintin.

Grindr: "Apptimize i Localytics čine aplikaciju boljom"

"Tisuće tvrtki koristi ove visoko cijenjene platforme. To su standardne prakse u ekosustavu mobilnih aplikacija ", izjavio je glavni tehnološki direktor tvrtke Grindr Scott Chen, "Podaci o Grindru ne prodaju se trećim stranama. Mi plaćamo ove kompanije za njihove usluge. "

"Ovo je posebno velik problem za zemlje u kojima je homofobija još uvijek živa. Ako netko tehnički vještiji se domogne tih podataka, vi dovodite u pitanje sigurnost i zdravlje svojih korisnika"

Apptimize i Lokacije nisu se oglasili o ovom propustu. Chen je rekao da ove tvrtke neće dijeliti podatke korisnika: "Ograničene informacije podijeljene s tim platformama obrađuju se pod strogim ugovornim uvjetima koji osiguravaju najvišu razinu povjerljivosti, sigurnost podataka i privatnost korisnika".

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram