Zatvori
Poslovni Puls
30/03/2018

Starbucks će morati stavljati upozorenje za rak na svoju kavu

Sudac višeg suda u Los Angelesu Elihu Berle donio je odluku da će tvrtke u industriji kave ubuduće morati stavljati etiketu s upozorenjima na opasnost od raka na svoje ambalaže kave.To se prije svega odnosi na kompanije kao što je Starbucks, benzinske postaje koje prodaju kavu i sl.

Akrilamid se stvara prirodnim putem

Premda su svima poznati pozitivni učinci kave, nedavno je otkriveno da ovaj omiljeni napitak sadrži akrilamid koji u velikim količinama može uzrokovati rak. Štetnu kemikaliju po prvi put su otkrili švedski znanstvenici 2002. godine.

U preliminarnom sudskom postupku sudac je izjavio da kompanije nisu dokazale da je opasnost od akrilamida neznatna. Iza tužbe stoji The Council for Education and Research on Toxics koji inzistira da tvrtke plate kaznu ukoliko ne upozore klijente na ovaj štetni sastojak.

Štetnu kemikaliju po prvi put su otkrili švedski znanstvenici 2002. godine.

Akrilamid se stvara prirodnim putem, kada se stabljike i zrna obrađuju na visokim temperaturama. Problem je u tome što zasada ne postoji način da se kava napravi, a da se pritom ne oslobodi ova supstanca. Prema European Food Safety Authority, akrilamid je vjerojatno prisutan u hrani od samih početka kuhanja, budući da se oslobađa pri prženju i pečenju.

Kako god, većina znanstvenih podataka ide u prilog tezi da ne postoje uvjerljivi dokazi da kava ili druga hrana izlažu ljude opasnim količinama akrilamida. Premda podaci upućuju na to da je akrilamid kancerogen za neke životinje, riječ je o dozama koje su 1,000 – 100,000 puta veće od količine koju ljudi unose kroz svoju prehranu.

Moguće je da će donesena odluka biti revidirana

Industrija kave ističe da je prisustvo kemikalije na bezopasnom nivou i da treba biti izuzeta iz zakona jer nastaje prirodno kroz proces kuhanja koji daje okus kavi.

Što se tiče rizika, International Agency for Research on Cancer je proučavala kavu i upozorila da ekstremno vući napitci mogu predstavljati rizik za pojavljivanje raka ukoliko opeku jednjak. Ali su isto tako zaključili da napitak, sam po sebi, teško da bi uzrokovao rak.

 Industrija kave ističe da je prisustvo kemikalije na bezopasnom nivou i da treba biti izuzeta iz zakona jer nastaje prirodno kroz proces kuhanja koji daje okus kavi.

Većina zdravstvenih dobrobiti koje su istraživači otkrili bile su putem opservacijskih studija, što znači da ne znamo da li je ispijanje kave odgovorno za smanjenje oboljenja od bolesti. Ali u većini tih slučajeva, istraživači su zaključili da ispijanje kave ne uzrokuje ništa loše.

I zaključno, moguće je da će donesena odluka biti revidirana, no to je malo vjerojatno. Za sve ljubitelje kave, utješno je da  dokazi ipak ne pružaju dovoljno razloga za zabrinutost. Dokle god se napitak konzumira umjereno.

Važno je i napomenuti da bi se zabrana trebala odnositi samo na Kaliforniju za sada.

 

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram