Zatvori
Poslovni Puls
11/03/2018

Samo 6% zaposlenih žena spada među najbolje plaćene zaposlenike

Gotovo svugdje u svijetu žene imaju manju prosječnu plaću od muškaraca. To je u velikoj mjeri uzrokovano činjenicom što žene uglavnom rade poslove koji spadaju u kategoriju slabije plaćenih zanimanja.

Međutim, razlika između muškaraca i žena postoji i kada se njihova zastupljenost promatra po razredima plaća, pokazalo je istraživanje Paylaba, međunarodnog servisa za istraživanje visine plaća.  Istraživanje je provedeno u 13 europskih zemalja: Estoniji, Poljskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Letoniji, Finskoj, Litvi, Bugarskoj, Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj.

 

Svega 6% žena spada među najplaćenije zaposlenike

 

Tako rezultati istraživanja pokazuju da znatno veći postotak žena obavlja posao koji spada u niži platni razred, dok veći postotak muškaraca obavlja posao višeg platnog razreda.

Promatraju li se udio žena po platnim razredima, rezultati istraživanja pokazuju da svega 6% zaposlenih žena spada u kategoriju najbolje plaćenih zaposlenika. Usporedno, takvih zaposlenih muškaraca je 13%.

Čak 15% svih zaposlenih žena spada u kategoriju najlošije plaćenih zaposlenika, dok u istu kategoriju spada 7% muškaraca.

 

Slika 1: Udio žena među najbolje plaćenim zaposlenicima (9. decil)

 

Najveći udio zaposlenih žena u kategoriji višeg platnog razreda ima Slovenija (8%), dok je u Hrvatskoj takvih žena 7%. Najlošija je situacija u Slovačkoj i Češkoj gdje svega 4% žena spada u najviši platni razred.

 

Razlika u plaćama

 

Čak i kada se analiziraju primanja koja ostvaruje samo 10% najbolje plaćenih zaposlenika, rezultati pokazuju da žene u ovoj kategoriji dosežu tek 78% plaće najbolje plaćenih muškaraca.

Općenito, najznačajniju razliku u plaćama između muškaraca i žena bilježe Bugarska, Češka i Slovačka, gdje je prosječna razlika u plaćama muškaraca i žena iznosi ogromnih 30%. Najmanja je razlika u Hrvatskoj i Sloveniji, gdje žene u prosjeku imaju 10% manje plaće od muškaraca.

 

Slika 2: Razlika u medijalnoj vrijednosti plaća muškaraca i žena

 

Na razinu plaće najviše utječu izbor zanimanja i ambicija za razvoj karijere

 

Na visinu plaće najviše utječe izbor radnog mjesta. Iako u današnje vrijeme žene sve više grade karijere na dobro plaćenim radnim pozicijama, velik dio njih i dalje radi slabije plaćene poslove kao što su: asistent, recepcionar, medicinska sestra, računovođa, djelatnik u službi za korisnike, HR stručnjak, učitelja, konobar, prodavač te socijalni ili administrativni radnik.

Najviše žena koje rade u skupini zanimanja koja bilježe niska primanja nalazi se u Slovačkoj (18%), Češkoj (16%), Bugarskoj (16%) i Finskoj (16%). U Hrvatskoj taj postotak iznosi 13%.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram