Zatvori
Poslovni Puls
10/03/2018

Književna nagrada EBRD-a za 2018. - u finalu i Belladonna Daše Drndić

Romani Borisa Akunina (Rusija), Daše Drndić (Hrvatska) i Burhana Sönmeza (Turska) u prijevodu na engleski natječu se za nagradu od 20.000€. Pobjednik će biti objavljen 10. travnja 2018.

 

Tri romana proglašena su finalistima u prvom natječaju za Književnu nagradu EBRD-a u vrijednosti od 20.000€, koju je 2017. pokrenula Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) sa sjedištem u Londonu, u suradnji s British Councilom i Londonskim sajmom knjiga.

Među finalistima su sljedeća tri naslova:

  • All the World’s a Stage (“Cijeli svijet je pozornica”) Borisa Akunina, koji je s ruskog preveo Andrew Bromfield (Weidenfeld & Nicolson)
  • Belladonna Daše Drndić, koji je s hrvatskog prevela Celia Hawkesworth (Maclehose/Quercus)
  • Istanbul Istanbul Burhana Sönmeza, koji je s turskog preveo Ümit Hussein (Telegram Books).

Nagrada će biti dodijeljena najboljem djelu književne fikcije koje je izvorno napisano na jeziku jedne od 37 zemalja u koje Banka ulaže svoja sredstva, a koje je prevedeno na engleski i objavio ga je neki britanski nakladnik. Pobjednik će dobiti glavnu nagradu u iznosu od 20.000€, koju će ravnomjerno podijeliti autor i prevoditelj, a preostala dva naslova osvojit će po 2.000€, uz jednaku podjelu.

Rosie Goldsmith, predsjednica prosudbenog povjerenstva, izjavila je: “Ova tri romana tvore savršen trojac koji se odlikuje iznimnim umijećem, dubinom uvida i izvornošću. Belladonna je beskompromisan, ali briljantan i predivan roman ideja. Istanbul Istanbul baca duhovit, sjajan i mudar pogled na svijet i našu ljudsku narav punu mana, a da pritom ni ne izlazi iz zatvorske ćelije. A Cijeli svijet je pozornica uzbudljivo je, zabavno, poučno i književno razigrano putovanje kroz rusku povijest. Kao članovi prosudbenog povjerenstva, bili smo jednoglasni. Radi se o iznenađujuće dobrom štivu.”

Belladonna je djelo dokumentarne fikcije, koje govori o najmračnijim trenucima minuloga stoljeća: Holokaustu u Hrvatskoj, raspadu Jugoslavije i ponovnom buđenju međunacionalne mržnje, a sve kroz oči i sjećanja umirućeg čovjeka – akademika Andreasa Bana.

Pobjednik će biti proglašen na svečanoj dodjeli nagrada, koja će se održati 10. travnja 2018. u Londonu, u sjedištu EBRD-a na adresi One Exchange Square.

 

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram