Zatvori
Thomas Bauer
01/03/2018

Brisanje granica između vrsta tržišnog komuniciranja

„Jel´ti to headline ili bodycopy?“ – odbrusila je ljuta dizajnerica.

„Kak´ to misliš?“ – na to će zbunjeni copywriter.

„Pa vidiš da mi na vizual stanu tri riječi, a ti ih imaš osam.“ –promrmlja ona ljuto i srkne treću jutarnju kavu.

„Ali klijent je htio da naglasimo sve, pa sam…“ – copywriter krene objašnjavati, ali brzo odustane.

Svatko tko je ikada radio u oglašivačkoj agenciji svjedočio je sličnom dijalogu. Mogao se odnositi i na sinopsis TV spota ili predugi tekst predložene radio reklame. Jedan od ključnih problema oglašavanja su prostor i vrijeme. Naime, oni koštaju i imaju ograničenja.

„Zašto su u onom portalu stavili onakav čudan naslov na naše priopćenje!?“ – klijent je ljuto grmio preko telefona.

„Ali znate, mi odgovaramo za sadržaj priopćenja i njegovo slanje, ali time ne postajemo urednici pojedinog medija.“ – piarovka je odgovorila pristojno, ali energično.

 

Zvuči poznato? Ako ste bili dio PR agencije, siguran sam da zvuči. Razgovor se isto tako mogao voditi i o TV prilogu ili dijelu intervjua. Jedan od ključnih problema odnosa s javnošću je nedostatak potpune kontrole nad željenom porukom.

It would be so 2008. da sam svoj tekst započeo pišući o tome kako se marketinški budžeti sve više fragmentiraju na različite oblike komunikacija, različite medije i strategije. Umjesto toga poželio sam kao insajder široj javnosti objasniti da niti jedan način obraćanja željenoj javnosti nije bez mana i da je sama činjenica da kao zasebne struke postoje oglašavanje, PR, društvene mreže, digital i još neke, nije bez razloga.

U isto vrijeme, ako ste specijalist samo za određenu struku, već na prvom sastanku s klijentom postajete subjektivni. Teško je očekivati da će PR agencija klijentu reći da njihov proizvod ili usluga zbog specifičnih razloga zapravo trebaju oglašavanje. Kao što bi bilo naivno očekivati da oglašivačka agencija prizna da će klijent puno bolju vrijednost za novac dobiti kroz odnose s javnošću, a ne isključivo ulaganjem velikih suma u zakup oglasnog prostora.

Na kraju dana, većini treba više načina i oblika komunikacije, no to već znate i sami.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram