Na jučerašnjoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu raspravljalo se o Izvješću o provedbi inicijative za zapošljavanje mladih u državama članicama.

Zastupnik Tolić pohvalio je lansiranje inicijative za zapošljavanje mladih kao i povećanje financijskih sredstava za tu svrhu, ali naglasio kako bi proces trebao biti osmišljen i implementiran do kraja: od lansiranja ideje pa do korištenja sredstava mladih iz skupine NEET kao krajnjih korisnika.

“Moramo osigurati kvalitetne baze podataka da bi se znalo koliko je mladih u toj kategoriji, moralo bi se znati transparentno koliko sredstava i kome treba dodijeliti. Morali bi imati povratnu informaciju kako su dodijeljena sredstva utrošena i imati mjerljive rezultate ove inicijative”.

Istaknuo je i odgovornost za svaku pojedinu stavku procesa koja mora biti vrlo jasno određena te se u svakom trenutku mora znati u kojoj je fazi proces provedbe inicijative.

“Nezaposlenost mladih uistinu je jedan od ključnih izazova EU i zato ova inicijativa nikako ne smije ostati samo na tome da su izdvojena određena sredstva nego je potrebno inzistirati na provedbi konkretnih strategija usklađenih sa sustavima izobrazbe i tržišta rada u regijama i zemljama članicama. Ovu usklađenost držim ključnom za provedbu inicijative”, rekao je zastupnik Tolić.