Zatvori
Poslovni Puls
30/11/2017

Zagreb bogatiji za dvije brze punionice za električne automobile

Hrvatski Telekom i Kaufland Hrvatska u Zagrebu su postavili dvije brze punionice za električna vozila u sklopu projekta „Sveobuhvatna mreža koridora s brzim punjenjem u jugoistočnoj Europi“. Dvije električne punionice označavaju početak projekta sufinanciranog od Europske unije, u sklopu kojeg se planira otvoriti čak 69 brzih i četiri ultra brze e- punionice na ukupno 31 lokaciji na koridorima kroz Hrvatsku i Rumunjsku. Projekt traje dokraja 2020. godine, a njegova je ukupna vrijednost iznosi 4,3 milijuna eura...

Procjenjuje se da će industrija e-mobilnosti samo na razini Europske Unije 2020. godine vrijediti pet milijardi eura, a da će do 2025. godine stvoriti najmanje 700.000 novih radnih mjesta. Samo u sklopu ovog projekta u Hrvatskoj je predviđena instalacija 16 brzih i jedne ultra brze punionice na najmanje šest lokacija. Planirane lokacije su trgovački centri, benzinske postaje i slični objekti s jednostavnim pristupom autocestama, a prvi projektni partner je Kaufland Hrvatska.

„Sve je više korisnika vozila na električnu energiju u Hrvatskoj, ali i turista koji žele brzu i dostupnu uslugu punjenja za svoje vozilo gdje god krenuli. Hrvatski Telekom pod svojim upravljanjem ima preko 50 posto električnih punionica u Hrvatskoj, čije se korištenje povećalo za 100 posto samo u zadnjih godinu dana. Ovim projektom našu najveću regionalnu mrežu javno dostupnih punionica Puni.hr širimo na međunarodnu razinu, a cilj nam je kreiranje cjelovite digitalne platforme za povezivanje različitih ICT usluga i rješenja, poput pametnog parkinga i povezanih vozila. Zahvaljujemo Europskoj uniji na sufinanciranju te Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i Ministarstvu zaštite okoliša i energetike na prepoznavanju strateškog značaja projekta“, poručio je Dino Novosel iz Hrvatskog Telekoma.

Najveća regionalna mreža punionica Puni.hr trenutno broji 105 punionica u 70 hrvatskih gradova te omogućava 150 mjesta za punjenje, čineći više od 50 posto svih javno dostupnih interoperabilnih punionica u Hrvatskoj. Automatski pristup punionicama moguć je za više od 50.000 korisnika električnih vozila s područja EU putem mobilne aplikacije PlugSurfing.

Projekt „Sveobuhvatna mreža koridora s brzim punjenjem u jugoistočnoj Europi“ usmjeren je na osiguravanje vrhunskog korisničkog iskustva kroz implementaciju naprednog ICT sustava, kojim će se omogućiti geo-lociranje slobodnih punionica, rezervacija utičnica, autorizacija, naplata te pružanje najbolje korisničke podrške. Omogućit će se i osmišljavanje paketa ponuda s drugim digitalnim uslugama, poput pametnog parkiranja, intermodalne transportne ponude za car sharing i/ili javni prijevoz te ostale usluge.

Punionice su postavljene na parkiralištu dvije zagrebačke poslovnice Kauflanda, u naselju Blato na adresi Jaruščica 6 i u naselju Sloboština na adresi Ulica Karela Zahradnika 16a. Istovremeno se mogu puniti dva automobila odjednom, s ukupno tri različita priključka. Punionice su dostupne 24 sata, sedam dana u tjednu potpuno besplatno ne samo za kupce Kauflanda, nego za sve korisnike električnih automobila.

„Kao međunarodna korporacija, Kaufland redovito sudjeluje u društveno odgovornim projektima. Za ovaj projekt smo se odlučili jer se nadamo da ćemo njime podići ekološku svijest naših sugrađana. Sve svoje kupce koji su se već odlučili za električno vozilo želimo podržati u ovom stilu života, a sve ostale želimo potaknuti da razmisle o „zelenijim“ mogućnostima prijevoza. Svjesni smo činjenice da infrastruktura za električne automobile u Hrvatskoj još ima potencijala. Stoga smo izuzetno sretni što ovim projektom možemo pomoći u izgradnji te infrastrukture“ rekla je voditeljica Korporativnih komunikacija Kauflanda, Marija Franić.

Pokrivenost mrežom električnih punionica omogućit će razvoj zelenih koridora e-mobilnosti na području središnje i jugoistočne Europe, a dio je šireg globalnog projekta za povezivanje država s područja jugoistočne Europe. Projekt doprinosi ispunjenju ciljeva Strategije Europa 2020., pogotovo u dijelu definiranim Clean Power for Transport paketom. Pored tradicionalnih radnih mjesta potrebnih za razvoj i održavanje mreže punionica, projektom se potiče zapošljavanje u segmentu razvoja IT sustava i digitalnih usluga.

„Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je ponosno na iznimna ostvarenja koje smo zajedničkim snagama sa našim korisnicima uspjeli realizirati kroz Instrument za povezivanje Europe (Connecting Europe Facility - CEF). Ministarstvo aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz sve dostupne financijske izvore, a jedan od ključnih instrumenata koji nam omogućuje ulaganje u modernu prometnu infrastrukturu kroz korištenje EU fondova upravo je spomenuti CEF Instrument. Ulaganja u projekte, poput razvoja mreže brzih punionica kako bi u skoroj budućnosti imali čistiji i energetski učinkovitiji urbani prijevoz, zasigurno će imati značajan utjecaj na budući razvoj hrvatske prometne mreže i prijevoza u cjelini. Naime, diljem Europske unije trenutno se nalazi oko sto tisuća mjesta na kojima se mogu napuniti električna vozila, a na povećanje te brojke sve više utječe Hrvatska, a upravo je ovaj projekt jedan od ključnih poticatelja za daljnji razvoj ovakvih usluga za sadašnje ali i buduće vozače eklektičnih automobila. U uz želje za uspješan nastavak ovog projekta, izražavamo čestitke svima koji su sudjelovali u pripremi i provedbi ovog projekta kroz uspješnu suradnju, sinergiju i zajedništvo u radu, koje će zasigurno rezultirati novim razvojnim projektima, dodatnim EU sredstvima te učinkovitijim i naprednijim urbanim prijevozom u Hrvatskoj“, poručili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

U sklopu projekta nove punionice bit će postavljene na lokacijama Varaždin, Karlovac, Delnice, Rijeka, s ciljem obuhvaćanja Ten-T koridora.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram