Zatvori
Poslovni Puls
04/10/2017

OTP banka pustila u pogon treću vlastitu solarnu elektranu

OTP banka prva je banka u Hrvatskoj koja koristi vlastite izvore energije. Nakon puštanja u pogon solarnih elektrana u Dubrovniku i Zadru, treća solarna elektrana u Puli započela je s radom...

Ovih dana u pogon je puštena solarna elektrana na zgradi poslovnog centra OTP banke u Puli. Fotonaponski sustav snage 30 kW proizvodit će struju za potrebe lokalnih potrošača u zgradi – klimatizaciju, rasvjetu, potrebe IT infrastrukture, liftove i ostalo. Planirana godišnja proizvodnja električne energije iznosi 40 MWh, a očekuje se kako će cjelokupna proizvodnja energije biti potrošena za potrebe zgrade poslovnog centra. Ukupna vrijednost instaliranog fotonaponskog sustava iznosi 383.000 kuna, a sredstva za realizaciju projekta je u potpunosti osigurala OTP banka.

„OTP banka je predana realizaciji projekata iz područja poticanja razvoja korištenja obnovljivih izvora energije, što pokazuje i naša poslovna strategija u koju smo ugradili uvođenje mjera smanjenja utjecaja na okoliš. Obzirom da se značajni dio poslovanja banke ostvaruje uz obalu, odlučili smo se na korištenje obnovljivih izvora energije iz sunčanih elektrana instaliranima na našim zgradama u „sunčanim“ gradovima. Puštanje u pogon treće, po snazi najjače, solarne elektrane u Puli pokazuje našu predanost ciljevima održivosti, očuvanju okoliša, kao i dobrobiti zajednice u kojoj poslujemo“, izjavio je Balázs Békeffy, predsjednik Uprave OTP banke.

Korištenjem električne energije iz vlastitih sunčanih elektrana OTP banka u svojoj poslovnoj strategiji provodi i smjernice Europske unije o energetskoj učinkovitosti, odnosno proizvodnji električne energije na mjestu potrošnje. U proizvodnom portfelju OTP banka nudi i Sunčane kredite za kojima postoji sve veća potražnja. U okviru svog programa Zeleno svjetlo za okoliš, OTP banka na razne načine nastoji smanjivati svoj utjecaj na okoliš, razvijati projekte energetske učinkovitosti, kao i unaprijediti vlastiti sustav odvajanja otpada.

Ovo je treća solarna elektrana OTP banke. Elektrana na zgradi poslovnog centra u Dubrovniku, snage 25 kW, koristi se već preko dvije godine. Ulaganje u dubrovačku elektranu iznosilo je 361.000 kuna, za što je OTP banka također samostalno osigurala sredstva. U srpnju prošle godine puštena je u pogon druga solarna elektrana na upravnoj zgradi OTP banke u Zadru. Taj je fotonaponski sustav snage 21 kW realiziran ugovorom o zajedničkom financiranju projekta poticanja obnovljivih izvora energije korištenjem subvencioniranih sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ukupna vrijednost tog projekta iznosila je 313.000 kuna, od čega je Fond financirao 40 posto opravdanih troškova, to jest do 96.200 kuna.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram