Zatvori
Poslovni Puls
29/06/2017

Rusija planira ozbiljno pojačati izvoz automobila

Ministarstvo industrije i trgovine RF predlaže da se izvoz automobila stimulira olakšicama i subvencijama s ciljem da se na taj način kompenzira slabiji plasman na domaćem tržištu. O tome se govori u projektu strategije razvoja izvoza automobila proizvedenih u Rusiji do 2025. godine, objavljenom 9. lipnja na stranici ministarstva...

Izvoz automobila marke Volkswagen proizvedenih u Rusiji bit će udvostručen zahvaljujući tome što su tvornica Grupe "GAZ" u Nižnjem Novgorodu i Volkswagen Group Rus potpisali sporazum o produljenju ugovorne proizvodnje putničkih automobila, priopćila je 15. lipnja agencija TASS.

"Prošle godine smo izvezli 10% proizvedenih automobila, a ove godine planiramo izvesti najmanje 20%. A ako se promatraju posebno nižnjenovgorodski pogoni, za izvoz se sprema 25% automobila proizvedenih u njima", priopćio je za novinare generalni direktor Volkswagen Group Rus Markus Ozegovič. Po njegovim riječima, njemačka tvrtka izvozi u Europu Škoda Yeti koji se sklapa u Rusiji, a ostale modele izvozi u zemlje Zajednice nezavisnih država.

Strategija podrazumijeva dva scenarija. Izvoz automobila proizvedenih u Rusiji 2016. godine je dostigao vrijednost od 2,4 milijarde dolara. Prema osnovnom scenariju, do 2025. godine izvoz treba udvostručiti i dosegnuti 4,9 milijardi dolara. To podrazumijeva 240 000 automobila godišnje (odnosno 10% ukupnog broja proizvedenih automobila) i auto-dijelove u vrijednosti od 1,6 milijardi dolara. Prema ambicioznijem scenariju rast izvoza treba biti utrostručen i iznositi 7,8 milijardi dolara, što podrazumijeva 400 000 automobila (16%) i auto-dijelove u vrijednosti od 2,5 milijardi dolara. U osnovnom scenariju država dotira 2,4 milijarde dolara, a u ambicioznom 3,7 milijardi dolara.

Program omogućuje pružanje potpore kako domaćim, tako i međunarodnim proizvođačima automobila koji izvoze svoje modele iz Rusije.

U dokumentu se kao prioritetni pravci izvoza za ruske koncerne razmatraju zemlje Zajednice nezavisnih država, Bliski istok (Iran, Libanon i Jordan), a također i Njemačka, Indija, Kina i niz zemalja Afrike i Latinske Amerike. Za međunarodne proizvođače automobila prioritet su zemlje Zajednice nezavisnih država, Iran i Libanon, kao i tržišta Turske, Južnoafričke Republike, Egipta i Tunisa.

Nova strategija treba kompenzirati opadanje plasmana automobila na ruskom tržištu od 2013. do 2016. godine. Prema brojkama koje se navode u dokumentu, na ruskom tržištu je 2016. godine plasirano 1,5 milijuna automobila, što je dvostruko manje od najboljeg pokazatelja 2012. godine. Izvoz gotovih automobila je od 2013. godine opao za 32%, tj. na 1,5 milijardu dolara (u odnosu na ranijih 2,2 milijarde dolara).

U ovoj strategiji nema principijelno novih mjera, smatra glavni urednik portala "AvtoBiznesRevju" Jevgenij ješkovo. "U cjelini gledano, to će najvjerojatnije omogućiti da se uveća obujam izvoza, ali teško da će u potpunosti nadomjestiti gubitke ruskog tržišta", kaže on.

To će omogućiti opstanak ruskim proizvođačima automobila, ali se suštinski stanje ipak neće poboljšati, slaže se Ana Bodrova, starija analitičarka brokerske tvrtke "Aljpari". "Ništa se ne može uraditi s minimalnom kupovnom moći prosječnog građanina Rusije. Tu pokazatelji neprekidno opadaju već 29 mjeseci, i zato resorno ministarstvo planira izvoziti proizvedena vozila", objašnjava ona.

Ministarstvo industrije i trgovine predlaže da se s međunarodnim automobilskim koncernima sklope dugoročni sporazumi (na 7-10 godina) o lokalizaciji velikih tvornica u Rusiji čiji bi kapacitet bio 80 do 100 tisuća automobila godišnje. Takvi sporazumi će omogućiti da se osigura osnova za daljnju lokalizaciju proizvodnje dijelova.

Danas su u Rusiji proizvodnju pokrenuli međunarodni brendovi među kojima su Toyota, Nissan, Ford, Renault, Mazda, Hyundai, itd. Prema informacijama koje iznosi Ministarstvo industrije i trgovine, 45% vrijednosti automobila proizvedenih u Rusiji pripada međunarodnim kompanijama koje sklapaju svoje automobile u Rusiji.

Glavna tržišta za izvoz su zemlje Zajednice nezavisnih država i Bliski istok. Primjerice, automobili Hyundai koji se sklapaju u Rusiji izvoze se u zemlje Zajednice nezavisnih država, Gruziju, Tunis, Alžir i Libanon.

Od veljače 2016. godine "Renault Rusija" izvozi automobile ruske proizvodnje na tržište Vijetnama. Izvozi se cijela linija modela proizvedena u Rusiji: Logan, Sandero, Sandero Stepway, Duster i Captur.

"Odličan izvozni potencijal ima Renault Captur. To je prvi Renaultov model u čijem stvaranju su ruski stručnjaci sudjelovali od osmišljavanja koncepcije do postavljanja na traku", rečeno je za RBTH Hrvatsku u informativnoj službi tvrtke Renault. Taj automobil je zaista "sdelan v Rossii". Karoserija mu je napravljena od ruskog čelika. I elementi interijera i pogonski dio (motor, primjerice) također su ruske proizvodnje. Prvi put je proizvodnja globalnog Renaultovog modela pokrenuta u travnju 2016. godine u ruskoj tvornici moskovske kompanije. Ona je ujedno postala i "matična tvornica" ovog modela.

Pored toga, spomenuta tvrtka izvozi iz Rusije rezervne dijelove i komponente. Osnovna tržišta izvoza su zemlje Latinske Amerike u koje je usmjereno 20% svih komponenata. Ukupno se isto toliko uvozi u Rumunjsku i Tursku.

Prema podacima koje iznosi analitička agencija "Avtostat", kompanija Nissan je 2016. godine izvezla 3153 automobila ruske proizvodnje u Bjelorusiju, Kazahstan, Azerbajdžan i Ukrajinu. Još 945 automobila marke Datsun je izvezeno u Libanon, Bjelorusiju i Kazahstan.

U cilju dodatnog stimuliranja stranih proizvođača automobila da realiziraju narudžbe u ruskim tvornicama auto-dijelova, Ministarstvo industrije i trgovine je predložilo uvođenje sustava poreznih olakšica za izvoz u vidu bodova koji se mogu iskoristiti za pokrivanje uvozne carinske pristojbe. Te bi mjere do 2025. godine trebale omogućiti uvećanje izvoza automobila međunarodnih proizvođača na 70 000 vozila po osnovnom i 150 000 vozila po ambicioznijem scenariju.

Izvor: RBTH

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram