Zatvori
Poslovni Puls
21/06/2017

Najavljena izgradnja bizarnog hotela u obliku mamutove lubanje

Vlasti sibirske republike Burjatije odlučile su na obali jezera Bajkal sagraditi hotel u obliku mamutove lubanje, priopćila je ruska novinska agencija TASS...

"To će biti grandiozan, neobičan objekt s etnopovijesnim koloritom. Visina jedne kljove će biti 100 metara, a u 'mamutovoj glavi' će biti prostorije i sale za konferencije", rekao je u intervjuu za TASS vršitelj dužnosti rukovoditelja republike Aleksej Cidenov.

Projekt je u fazi makete. Nedavno je prezentiran u Moskvi. Cidenov se nada da će hotel s vremenom postati jedan od zaštitnih znakova regije i da će zainteresirati turiste.

Projektant hotela-mamuta je burjatski kipar Daši Namdakov, koji je i ranije koristio figuru mamuta u svojim radovima. Ovaj projekt na Bajkalu on je prvi put predstavio 2012. godine. Tada je građevina bila zamišljena kao muzej i kompleks umjetničkih ateljea. Namdakov je predlagao da se glavna zgrada podigne u obliku ogromne mamutove lubanje koja izgleda kao da su je bajkalski valovi izbacili iz pijeska.

Akteri tržišta s kojima se konzultirala RBTH Hrvatska ne gaje optimizam u pogledu ovog projekta. "Nije moguće napraviti kljove od sto metara s dvoranama za konferencije. Sala za konferencije je prostorija u jednoj ravnini površine najmanje 100 metara četvornih. Tu moraju postojati stepenice, liftovi i neophodne pomoćne prostorije", kaže Stanislav Ivaškevič, potpredsjednik za razvoj u menadžerskoj hotelijerskoj kompaniji Cosmos Group.

Prema njegovoj ocjeni, za izgradnju standardnog hotela slične veličine potrebno je najmanje 120 milijuna dolara, a hotel tako egzotičnog oblika će biti još skuplji. "Svakom biznismenu će biti sumnjiva rentabilnost takvog pothvata. Ako se još uzme u obzir izrazito sezonski karakter turizma na Bajkalu, projekt može postati rentabilan tek za 50-60 godina. Ja ne poznajem investitore koji bi pristali uložiti novac u sličan projekt pod takvim uvjetima", kaže Ivaškevič.

"Za turiste koji dolaze u Bajkalsku luku nisu važni samo elementi arhitekture, folklora i etnosa ove regije. Važno im je i da usluga bude kvalitetna. Jedan hotel-mamut ne može riješiti probleme", smatra Kiril Irtjuga, generalni direktor menadžerske hotelijerske tvrtke RosinvestOtelʹ. Po njegovom mišljenju, treba pripremiti kompleksan projekt razvoja teritorija, od izbora turističkih destinacija i dolaska na teritorij kompleksa do kvalitetnog boravka, prehrane i sigurnosti.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram