Zatvori
Poslovni Puls
09/02/2017

Poslodavci u turizmu u Hrvatskoj više ne mogu pronaći dovoljno radnika

Problem kvalificirane radne snage postaje sve važniji i u turizmu. Ove godine u turizam se planira investirati 800 milijuna eura. U planu je otvaranje i pedesetak novih hotela visoke kategorije, a hotelijeri već ove godine muku muče pronaći radnu snagu...

U staroj zgradi poznate zadarske tvrtke nekada su se proizvodili slatki likeri. U roku od dvije godine, stara tvornica postat će luksuzna rezidencija, prvi hotel pod Hyattovim brendom u Hrvatskoj. Kažu da u Hrvatskoj nije teško ulagati. Investicija Dogus grupe vrijedna je 100 milijuan eura.

Da u nas nije sve crno kako smo navikli, svjedoči Takuya Aoyama iz Hyatt Internationala: "Hrvatska je članica Europske unije. Mi radimo u državama kao što je Uzbekistan i Rusija. U usporedbi s probemima koje imamo tamo, ovdje je sve jednostavno." U Rovinju se na mjestu starog hotela gradi novi. Domaći projekt vrijedan gotovo 600 milijuna kuna Vlada je proglasila strateškim. Priliku za ulaganje u Hrvatsku traži i globalni investicijski fond vrijedan 50 milijardi dolara.

A tko će raditi u pedesetak novih hotela? Dio kvalificirane radne snage morat će biti uvezen. jer jedva se pokrivaju sadašnje potrebe. Kako bi se dugoročno riješio problem zapošljavanja u turizmu, ministarstvo među ostalim pokreće pet centara kompetencije u kojima će se školovati budući turistički radnici, piše HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram