Zatvori
Poslovni Puls
27/12/2016

Većina automobila poskupljuje od 1. siječnja

Nakon niza promjena u prijedlogu, 1. siječnja 2017. na snagu će stupiti novi Zakon o posebnom porezu na motorna vozila. Prema njemu bi većina automobila trebala poskupjeti. Koliko - ovisit će o modelu i starosti vozila...

Posebni porez, odnosno nove trošarine, utvrđivat će se na temelju prodajne cijene vozila i emisije CO2, što bi, očekuje se, trebalo pridonijeti većoj kupnji ekološki prihvatljivih vozila, piše HRT.

Nove trošarine donose više cijene rabljenih i novih vozila. Iako nam je vozni park prosječno stariji od 13 godina, neke računice pokazuju da se izmjenama zakona pogodovalo upravo kupnji rabljenih vozila.

Trošarinski obračun uključuje procijenjenu vrijednosti automobila, emisiju CO2, a treba platiti i PDV te godišnji porez za vozilo mlađe od 10 godina. Tako bi jeftiniji model starije generacije vozila, pogotovo onaj sa slabijim motorom, mogao poskupjeti i nekoliko tisuća kuna.

Posebni porez najviše će povećati cijene luksuznim vozilima, a neki će biti skuplji za šest ili više tisuća eura. To je, smatraju trgovci, zbog loše računice države. Ne treba kažnjavati ljude ako imaju novca, nego im treba omogućiti da kupe taj automobil jer na nekim skupim modelima država već zaradi više od 500.000 kuna, smatraju.

Postoji još jedna "inovacija". Godišnji porez na vozila plaćat će se pri registraciji, a ne kad stigne uplatnica. Dakle, pri registraciji vozila mlađeg od 10 godina građani će trebati imati novac i za porez.

I na kraju, još jedno poskupljenje vlasnici automobila osjetit će od rujna 2017., kada će se ispuštanje CO2 računati prema još strožim kriterijima, piše HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram