Zatvori
Poslovni Puls
12/12/2016

HUP: Usluge poput Ubera potrebno zakonski regulirati

Hrvatska udruga poslodavaca apelira na ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića i Vladu Republike Hrvatske da čim prije urede zakonodavni okvir i prilagode regulativu novim poslovnim modelima na tržištu usluga prijevoza s ciljem osiguravanja jasnih j transparentnih uvjeta poslovanja za sve poslovne subjekte kao i veće dostupnosti ovih usluga građanima...

"Situacije u kojima izvršna vlast putem medija proziva pojedine poslodavce za nezakonito poslovanje, a prozvani pritom od strane nadležnih institucija ni na koji način nisu službeno upozoreni koje zakonske odredbe krše i na koji način, nisu praksa koju možemo podržati", navodi se u priopćenju iz HUP-a.

"S obzirom da Uber na hrvatskome tržištu posluje već godinu dana, ukoliko je njihovo poslovanje uistinu nezakonito postavlja se pitanje kako je moguće da niti jedna institucija toliko dugo nije ništa poduzela po tom pitanju. Činjenica je tvrtke koje svoje inovativne modele poslovanja temelje na digitalnim platformama predstavljaju izazov za neke tradicionalne industrije, ali i regulatore ne samo u Hrvatskoj već i u EU. Aktualna situacija u kojoj inspekcije na javni poziv ministra s tržišta isključuju određene pružatelje usluga i poslovne subjekte primjenjujući pritom različite prakse nadzora i kažnjavanja od slučaja do slučaja upravo je primjer pravne i poslovne nesigurnosti kakvu bi u Hrvatskoj trebalo iskorijeniti, a ne ju dodatno poticati.

Pozivamo stoga Vladu da kroz socijalni dijalog, institucionalnim i konstruktivnim pristupom riješi goruće pitanje pružanja usluga prijevoza i najma vozila s vozačem te donese adekvatan zakonodavni okvir vodeći računa o ravnopravnom položaju svih dionika na tržištu pružatelja usluga prijevoza i uvažavajući činjenicu da tehnološke inovacije donose nove modele poslovanja kako bismo njihov potencijal iskoristili za jačanje hrvatskog gospodarstva poticanjem novih poduzetničkih inicijativa i zapošljavanja", navodi se u priopćenju.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram