Zatvori
Poslovni Puls
04/11/2016

Hoće li najavljeno povećanje PDV-a uništiti domaće kino prikazivače

Najavljeno povećanje stope PDV-a na kino ulaznice s 5 na 13 posto, za čak 160 posto, ugrožava opstanak same djelatnosti kino prikazivanja u Hrvatskoj i daljnje investiranje u ovaj važan segment kulturnog života. Zaključak je to pisma kojeg su Hrvatska gospodarska komora, Grupacija kinoprikazivača i Grupacija kinodistributera uputili Predsjedniku Vlade RH, Predsjedniku Hrvatskog sabora, čelnim ljudima Ministarstva financija, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva kulture i Ministarstva gospodarstva, te brojnim drugim državnim institucijama i strukovnim tijelima...

Predstavnici Hrvatske gospodarske komore, Grupacije kinoprikazivača i Grupacije kinodistributera reagirali su na najavljeno povećanje stope PDV-a na kino ulaznice te su istaknuli brojne negativne posljedice takve odluke, ukoliko do nje dođe. Djelatnost javnog prikazivanja audiovizualnih djela, pa tako i kino prikazivanje, prema Zakonu o audiovizualnim djelatnostima utvrđena je kao djelatnost od interesa za Republiku Hrvatsku. To je opravdano i logično s obzirom da su na razini Europske Unije ova i srodne djelatnosti koje se intenzivno koriste pravima intelektualnog vlasništva stvorile 27,8 posto svih radnih mjesta u razdoblju od 2011. do 2013. godine te su u istom razdoblju činile gotovo 42 posto ukupne gospodarske aktivnosti (BDP-a) EU.

Što se djelatnosti kino prikazivanja u Hrvatskoj tiče, ona je krenula putem oporavka zahvaljujući velikom angažmanu kino prikazivača i privatnim investicijama. Tako su u Hrvatskoj još 2003. godine, kada su se pojavili prvi moderni multipleksi, postojale samo 142 kino dvorane s 2.343.000 prodanih kino ulaznica (što je predstavljalo najkritičniju točku ove djelatnosti i rezultat stalnog pada od 1990-ih do tada), da bi 2015. godine postojale 164 kino dvorane s 4.347.959 prodanih kino ulaznica.

Podršku tom oporavku pružala je i Republika Hrvatska uvođenjem stope PDV-a od 0 posto na kino ulaznice od 01. rujna 2000. do 01. siječnja 2014. godine. Ta je stopa bila i dio međunarodnih obveza Republike Hrvatske prilikom pristupanja u članstvo Svjetske trgovinske organizacije (WTO). S pristupanjem Hrvatske Europskoj uniji i aktivacijom PDV Direktive usuglašena je primjena najniže moguće stope PDV-a na kino ulaznice (5 posto). S obzirom da Europska unija prepoznaje specifičnost djelatnosti kino prikazivanja te omogućuje primjenu sniženih stopa na kino ulaznice, većina država članica Europske unije u praksi i primjenjuje najniže moguće stope poreza na dodanu vrijednost.

Unatoč velikim i pozitivnim pomacima, Hrvatska je još na začelju EU kada se gleda broj prodanih kino ulaznica u odnosu na broj stanovnika, a umjesto da se i dalje ohrabruje pozitivan trend, oporavak bi se poreznom reformom i najavljenim povećanjem stope PDV-a na kino ulaznice u potpunosti onemogućio. U nastavku su navedene konkretne negativne posljedice povećanja stope PDV-a na kino ulaznice, ukoliko do toga dođe:

1. Poskupljenje kino ulaznica – Hrvatska trenutno ima jednu od najnižih prosječnih cijena kino ulaznica u EU, pa i pored toga ostvaruje lošije rezultate gledanosti od ostalih država. Ako bi se povećanje stope PDV-a na kino ulaznice amortiziralo njihovim poskupljenjem, dodatno bi se i značajno ugrozila posjećenost kina.

2. Upitna održivost poslovanja kino prikazivača – Ukoliko bi kino prikazivači troškove uzrokovane povećanjem stope PDV-a samostalno snosili, kako karte ne bi poskupjele, dovodi se u pitanje održivost njihova daljnjeg poslovanja, kao i isplativost izvršenih investicija. Upravo je dosadašnji porezni režim bio jamstvo investitorima te su na temelju toga do danas u RH izvršena značajna ulaganja u kino mrežu – izgradilo se 15 modernih multipleksa na preko 150.000 m 2 (tri dodatna su još u fazi planiranja i izgradnje), u mnogim gradovima su sagrađena, obnovljena ili zadržana kina koja su do tada bila na rubu zatvaranja (npr. u Vukovaru, Slavonskom Brodu, Koprivnici), sva kina su digitalizirana modernim digitalnim projektorima (uključujući i manja kina koja su to ostvarila uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra), uvedeni su novi moderni kino formati posljednje tehnologije (IMAX, 4DX, itd.), a zaposlen je i značajan broj radnika. Sva navedena ulaganja procjenjuju se na preko 160 milijuna eura, a investitori su daleko od povrata sredstava koja su uložena u uvjerenju kako ih porezni sustav neće staviti u nepovoljniju situaciju. Dodatno, kina su pod stalnim pritiskom kriminalnih radnji u obliku piratizacije sadržaja, kao i brojnih parafiskalnih nameta (spomenička renta, komunalne naknade, vodne naknade, naknade Hrvatskom audiovizualnom centru, naknade Crvenom križu, naknade ZAMP-u…).

3. Porezna nesigurnost (Smanjenje ili potpuni izostanak daljnjih investicija) – Nakon što su izvršena ulaganja u širenje i modernizaciju kino mreže, na temelju povjerenja u postojeći porezni sustav i međunarodne obveze Republike Hrvatske koje su proizlazile iz članstva u WTO-u, Republika Hrvatska prijedlogom povećanja stope PDV-a na kino ulaznice zapravo sugerira poreznu nestabilnost i nesigurnost. To odbija investitore i poduzetnike jer ne mogu biti sigurni da se porezni tretman na temelju kojeg su izvršili ulaganja neće ponovno mijenjati i dovesti u pitanje isplativost investicije.

4. Dvostruki porezni udar na kina – Najavljenom reformom poreznog sustava na kino prikazivače vrši se dvostruki udar, jer se osim povećanja stope PDV-a na kino ulaznice od 160 posto (sa 5 na 13 posto) planira i povećanje stope PDV-a na njihove ugostiteljske usluge od 92,3 posto (sa 13 na 25 posto). Niti jedna druga djelatnost u Republici Hrvatskoj najavljenom reformom poreznog sustava nije u ovoj mjeri oštećena.

5. Već najavljena „reforma“ reforme – Najavljena reforma poreznog sustava predviđa povećanje PDV-a na kino ulaznice (sa 5 na 13 posto) već od 1. siječnja 2017. godine, da bi se opet od 1. siječnja 2018. godine ta stopa smanjivala za jedan posto (sa 13 na 12 posto). Tako će kino prikazivači, osim što će pretrpjeti porezni udar, morati dva puta u godinu dana vršiti prilagodbu informatičkih i računovodstvenih sustava te će tako pretrpjeti i dodatne troškove.

6. Neopravdanost i neisplativost povećanja stope PDV-a na kino ulaznice – Porezni učinak povećanja PDV-a na kino ulaznice za državni proračun iznosit će samo oko 5 milijuna kuna na godišnjoj razini (pod pretpostavkom zadržavanja istog broja prodanih ulaznica i cijena), a istovremeno će se ugroziti daljnja ulaganja u kino mrežu, rast broja gledatelja, održavanje radnih mjesta te općenito jednu od najvažnijih kulturnih djelatnosti.

Ukoliko se ovakav oblik reforme poreznog sustava provede i ukoliko dođe do povećanja stope PDV-a na kino ulaznice sa sadašnjih 5 na najavljenih 13 posto, mnoga će kina morati zauvijek zatvoriti svoja vrata, a to su u manjim sredinama često jedina mjesta gdje građani mogu doživjeti kulturnu i kreativnu razmjenu izvan njihova doma (film, opere, baleti, koncerti, …). Zaključno i nastavno na sve izložene argumente, iz Hrvatske gospodarske komore, Grupacije kinoprikazivača i Grupacije kinodistributera apeliraju na nadležne državne institucije i donosioce odluka da zaštite kulturnu djelatnost kino prikazivanja te da se odustane od povećanja stope PDV-a na kino ulaznice.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram