Zatvori
Poslovni Puls
03/11/2016

Hrvatska zaostaje u razvoju kamping turizma

Hrvatski je turizam uspješan, no prostora za iskorak i poboljšanje ponude ima. Ponajprije se to odnosi na izgradnju kamping odmorišta, ponudu po kojoj znatno zaostajemo za europskom konkurencijom...

Dok ih Europa ima više od 10.000, mi imamo svega sedam. Europa ima 15 milijuna kampista. Trećina njih boravi isključivo u malim kampovima i odmorištima. Veliki dio tih gostiju nam izmiče. Zbog toga godišnje gubimo oko 2 milijuna noćenja.

Istra ima pet kamperskih odmorišta. Jedno od njih smješteno je u podnožju Motovuna. I u posezoni gostiju ondje ne nedostaje. Obično su to turisti koji su na proputovanju pa se na jednome mjestu zadržavaju dan - dva.

Kamp-odmorišta mjesta su gdje se gosti mogu odmoriti, prenoćiti i krenuti dalje. Nemaju toliko sadržaja i opremljenu infrastrukturu kao veliki kampovi. Za odmorište je potrebno mjesto za noćenje, struja, voda i mjesto za odlaganje otpadnih voda.

Uređenje kamp-odmorišta ne iziskuje veliku investiciju. Za ono od prosječnih 15 parcela potrebno je oko 200.000 kuna.

Ovakva odmorišta Europa ima već desetljećima. Samo Španjolska godišnje u njima ostvari oko 15 milijuna noćenja, koliko Hrvatska ukupno u svim kampovima. I premda postoje pravilnici i okviri za njihova otvaranja, kao i investitori zainteresirani za otvaranje, kamp-odmorišta ostaju samo mrtvo slovo na papiru.

Ista je situacija i s malim obiteljskim kampovima. Nemamo ih dovoljno, premda ih turisti traže zbog obiteljskog ozračja. Zbog spore administracije i komplicirane papirologije godišnje od ovakvih projekata odustane i pedesetak investitora, piše HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram