Zatvori
Poslovni Puls
13/10/2016

Mobilno plaćanje sve se više upotrebljava diljem Europe

Prema Visinom istraživanju o digitalnom plaćanju, broj potrošača koji redovito koriste mobilni uređaj za plaćanje - bio to pametni telefon, tablet ili nosivi uređaj - u protekloj se godini utrostručio. Trenutačno 54% ispitanih potrošača redovito koristi mobilne uređaje za plaćanje niza aktivnosti, u usporedbi sa samo 18% potrošača koji su upitani koriste li mobilno plaćanje za kupnju svakodnevnih roba i usluga prošle godine, kada je studija prvi put provedena, stoji u priopćenju...

Studija, u sklopu koje je ispitano više od 36 tisuća online potrošača u 19 europskih zemalja, otkriva kako se prihvaćanje digitalnih načina plaćanja kod potrošača značajno izmijenilo u proteklih 12 mjeseci. Prije godinu dana 38% ispitanih reklo je da nikada ne koriste mobilne uređaje za plaćanje i da ne planiraju početi. U 2016. godini ta je brojka pala na 12%.

Kada promotrimo deset zemalja s vrha ljestvice u kojima je mobilno plaćanje najraširenije, možemo ih svrstati u dvije kategorije: tržišta u razvoju kao što su Turska i Rumunjska, koje su brzo prošle ili zaobišle tradicionalne metode plaćanja kako bi brže usvojile nove tehnologije; i razvijena tržišta - posebice nordijske zemlje – koje se razvijaju različitim tempom kako bi prihvatile nove tehnologije. Zanimljivo je i da korisnici mobilnog plaćanja također kažu da se osjećaju jednako ugodno pri kupovini većeg iznosa na mobilnim uređajima, kao i kod svakodnevnih plaćanja. Istraživanje također pokazuje kako aktivnost u mobilnom bankarstvu raste kod svih dobnih skupina.

Po prvi put, više od polovice ispitanih Europljana u svim dobnim skupinama koristi mobilno bankarstvo. Dok su milenijci i dalje najizraženija kategorija, druge dobne skupine brzo ih dostižu. Sa stopom rasta od 33%, najveći je rast zabilježen u dobnoj skupini od 55 do 64 godine, dok milenijci od 18 do 34 godine bilježe stopu rasta od 24%.

Diljem Europe, porast u broju ispitanih koji koriste mobilno bankarstvo također pomaže ljudima pri praćenju njihove potrošnje i financijskih odgovornosti - dvije petine (41%) kažu da redovito provjeravaju stanje računa online ili putem aplikacije za online bankarstvo, ističe se u priopćenju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram