Zatvori
Foto: Family running together on beach --- Image by © Les and Dave Jacobs/cultura/Corbis
Poslovni Puls
04/07/2016

Hrvati većinom ljetuju u Hrvatskoj, a u inozemstvu troše manje nego prošle godine

Hrvati gotovo dva puta češće putuju radi razonode nego poslovno – prosječni sudionik istraživanja MasterIndex kompanije MasterCard je radi odmora putovao 3,2 puta u prošlih 12 mjeseci, dok je na poslovnom putovanju bio 1,5 puta. Čak 65% putovanja radi razonode odnosi se na ona unutar  Hrvatske, na Eurozonu otpada 24%, dok se preostalih 12% odnosi na destinacije poput Moskve i New Yorka...

Kod poslovnih putovanja situacija je slična – 66% takvih putovanja se odnosi na Hrvatsku, a 26% na Eurozonu.

Ispitanici najčešće posjećuju destinacije u blizini – Ljubljanu, Sarajevo, Beč, Budimpeštu, München i Beograd, dok putovanja izvan Europe nisu česta. U inozemstvo tijekom proteklih 12 mjeseci radi razonode nije putovalo 45% ispitanika. Kad je riječ o potrošnji, trošak dvije trećine putovanja iznosi do 5.000 kuna, a prosječan iznos se smanjio u odnosu na listopad 2015. – s 5.764 kune na 4.984 kune. Ipak, nešto više troše ispitanici stariji od 30 godina, s većim primanjima i oni iz Istre te Primorja i Gorskog kotara. Tako 3% njih na putovanju troši više od 10.000 kuna. Općenito, ispitanici karticama najčešće plaćaju zrakoplovne karte i smještaj u inozemstvu, a kartice i gotovinu podjednako koriste pri plaćanjima tretmana ljepote te u prestižnim restoranima.

Istovremeno, 58% ispitanika ove godine planira svoj ljetni odmor provesti u Hrvatskoj, pri čemu 49% u vlastitom smještaju ili kod prijatelja, i to ponajviše onih iz Dalmacije te Zagreba i okolice, dok će ih oko 42% platiti privatni smještaj. U hotelima planira odsjesti 12% ispitanika, ponajprije iznad 50 godina i s većim primanjima.

„Tijekom tri ljetna mjeseca prošle godine našu je obalu posjetilo 8,43 milijuna turista, od čega je čak 93% inozemnih, a rezultati istraživanja MasterIndex pokazuju da će domaći turisti i ove godine pohrliti  na Jadran. Boravak im nastojimo učiniti ugodnijim putem brojnih pogodnosti koje smo osigurali korisnicima MasterCard kartica u nizu hotela, ugostiteljskih i drugih objekata duž obale, ali i u kontinentalnoj  Hrvatskoj. Tu su i popusti pri kupnji ulaznica za različita događanja, izlete, muzeje i predstave, ali i pogodnosti u trajektnim i zračnim lukama“, istaknula je Sanja Žigić, direktorica kompanije MasterCard u Hrvatskoj.

Kad je riječ o pronalaženju smještaja, 40% ispitanika bira online rezervacije ili internetske stranice turističkih agencija, a 35% pozive ili slanje poruka e-pošte smještajnom objektu. Gotovinu za plaćanje smještaja još uvijek koristi 60% ispitanika, i to ponajprije najmlađi, niže platežne moći, a kartice  sudionici istraživanja najčešće koriste na benzinskim postajama, pri kupnji svakodnevnih potrepština te odjeće i obuće. Općenito, uporaba kartica na putovanjima povećava se s dobnom skupinom i primanjima, a karticu će 50% ispitanika koristiti u više od 40% kupnji.

Inače, rezultati istraživanja MasterIndex su pokazali da se u Hrvatskoj prate najnoviji trendovi u industriji plaćanja: sve više volimo kartice, raste popularnost beskontaktnih i mobilnih plaćanja, a kupnja online je i dalje privlačna velikom broju ispitanika. Ovo online istraživanje o navikama korištenja financijskih usluga u Hrvatskoj te stavu prema platnim karticama je u travnju 2016. provela kompanija MasterCard u suradnji s GfK – Centrom za istraživanje tržišta, na uzorku od 1.011 korisnika bankarskih usluga u Hrvatskoj u dobi od 18 do 55 godina.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram