Zatvori
Poslovni Puls
24/03/2016

INTERVJU: Najuspješnija domaća hosting kompanija juriša na američko tržište

Jedna od vodećih domaćih hosting kompanija, Avalon, nedavno je najavila ambiciozni plan - osvajanje golemog američkog tržišta...

Avalonov osnivač, Damir Mujić, nemalo je iznenadio domaću poslovnu i IT zajednicu kada je početkom godine najavio pokretanje biznisa u SAD-u i to iz "grada koji nikad ne spava", New Yorka, gdje će se nalaziti sjedište američke poslovne operacije Avalona.

Nešto više o ovoj hrabroj, uzbudljivoj, ali i neizvjesnoj poslovnoj avanturi doznali smo u razgovoru s Mujićem.

Kako ste se odlučili za iskorak na američko tržište?

Rekao bih da je to prirodni slijed događaja. Naše lokalno tržište je malo, tu rastemo i dalje organski koliko je moguće, ali situacija je takva da za ozbiljniji daljni rast i razvoj jednostavno trebamo veći fokus staviti na izvoz. Kada se radi o globalnom internetskom biznisu, Amerika je logičan početak i sjedište takvog poslovanja. Europa je na žalost još uvijek daleko iza Amerike po pitanju slobode tržišta, naklonjenosti poduzetništvu i dostupnim resursima. Europa je preregulirana, prebirokratizirana i ako želi stvoriti uvjete da bude konkurentna za globalni biznis, morat će se puno toga promijeniti. Hrvatska je, dakako, blijeda kopija Europe.

Avalon će u SAD-u fokusirati svoje poslovanje na male tvrtke. Zašto baš na njih, a ne na "velike igrače"?

Amerika trenutno ima 28 milijuna malih tvrtki, a uz to se svaki mjesec pokrene 500.000 novih malih biznisa (puno se i ugasi). Radi se o izuzetno dinamičnom tržištu koje zapošljava preko 50% ukupne radne populacije. Male tvrtke su u Americi u zadnjih 10 godina generirale 65% novih radnih mjesta. Dok većina drugih startupa i tvrtki koje pokušavaju ući na američko tržište cilja na velike Enterprise klijente, gdje su naravno veći i pojedinačni ugovori i novac, mi vjerujemo da je snaga u malim tvrtkama i okrenuti smo njima. Naše usluge će biti posebno usmjerene tome da olakšaju online poslovanje vlasnicima malih biznisa, kako bi se oni u miru mogli posvetiti svoje poslu umjesto da se gnjave s web tehnologijom. Misllim da danas o tome rijetko tko vodi računa, kako kod nas tako i vani. Mi već dugo osluškujemo što nam korisnici govore, što žele, što ih muči – i to želimo riješiti.

U kojoj je fazi pokretanje Vaše američke poslovne operacije?

Za tjedan dana putujem u New York kako bih pripremio i dovršio sve ono što nije bilo moguće do sad obaviti preko interneta, od otvaranja bankovnog računa pa do ostalih detalja. Također, dogovaram brojne sastanke i susrete koje ću obaviti za mog boravka tamo, a posjetit ću i Washington na poziv Udruženja hrvatsko-američkih poduzetnika gdje ću sudjelovati u njihovoj konferenciji. Veselim se tom susretu s američkim poduzetnicima hrvatskog porijekla i vjerujem da ćemo imati mnogo zajedničkih tema. Nakon nekih mjesec dana vraćam se u Hrvatsku i kad se sve tehnikalije usklade krećemo s radom. Planiram do ljeta da sve bude u punom pogonu.

Zašto ste se odlučili otvoriti tvrtku baš u New Yorku, a ne recimo u San Franciscu?

Većina startupa iz Europe kao destinaciju bira Silicijsku dolinu, odnosno San Francisco. Razlog je logičan, to je tehnološka meka u kojoj se nalazi većina investitora i većina najpoznatijih startupa i ako želite ostvariti san svakog foundera i dobiti investiciju za svoj startup, biti dio cijelog tog “cirkusa” i nadati se da ćete postati sljedeći Uber, nema bolje destinacije. Nas to ne zanima. Mi nismo startup i ne jurimo za investitorima, već smo profitabilna tvrtka koja se samostalno financira i puno nam je važnije biti tamo gdje su naši korisnici, tamo gdje ih je najviše. New York je osim toga i puno pogodnija lokacija za nas što se tiče putovanja, kao i za svakodnevni rad i komunikaciju s kolegama (iz Hrvatske op.a.) radi manje vremenske razlike.

Kako mislite konkurirati "domaćim" tj. američkim hosting tvrtkama?

Pametnom marketinškom strategijom. Odabrali smo jednu tržišnu nišu u kojoj vjerujemo da možemo biti najbolji, dizajnirali smo naše usluge na način da rješavaju goruće probleme te niše i poentiramo na manama  svih tih “velikih” igrača u web hosting biznisu. Niti jedan imperij nije trajao vječno, nitko nije nezamjenjiv. Oni koji se danas čine veliki i nedostižni, sutra možda više neće postojati. Nakon skoro 20 godina iskustva u ovom poslu, vjerujte da znamo koje su im mane, gdje su slabi, što ih koči i kako tu možemo naći prostor za sebe.

Znači li Vaš odlazak u SAD da "odustajete" od hrvatskog tržišta ili?

Naprotiv. Još ćemo više podići letvicu na hrvatskom tržištu. Tu smo doma, i našim domaćim korisnicima dugujemo sve što imamo. Pružat ćemo još kvalitetnije usluge u Hrvatskoj uz još bolju korisničku podršku, a sve benefite, tehnologiju i rješenja koja smo razvili i koja razvijamo za strano tržište prvi će imati priliku isprobati upravo naši hrvatski korisnici.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram