Zatvori
Poslovni Puls
18/02/2016

Rusko-američka tvrtka najavljuje revoluciju na tržištu akumulatora

POVEZANE OBJAVE:

Rusko-američka kompanija 4D Energetics Rus planira izbaciti na tržište nove akumulatore energije. Oni 4-5 puta nadilaze konkurente prema kriteriju roka funkcioniranja i nekoliko puta su jeftiniji. Prema riječima izumitelja, zahvaljujući njihovoj tehnologiji potrošači će platiti električnu energiju 40% jeftinije...

Tajna isplative ekonomije projekta sastoji se u korištenju u bateriji jeftinog materijala za čuvanje iona – električki zaraženih čestica (njihova energija se koristi, recimo, u litij-ionskoj bateriji). Taj ''tajni element'' je aktivni ugljen.

Od 2010. direktor rusko-američke kompanije 4D Energetics Rus Jurij Balašov i njegovi američki partneri radili su na stvaranju baterije koja bi se mogla priključiti na dizel-generatore, solarne panele ili vjetroelektranu.

''Postojeći akumulatori energije – litijsko-jonski ili olovno-kiseli – imaju čitav niz nedostataka'', govori Jurij Balašov. ''Recimo, kratki rok trajanja, odnosno potreban mu je ciklus od 2-3 tisuće punjenja-pražnjenja, i visoka cijena. Baterije se moraju stalno mijenjati. Zato ekonomski model proizvodnje nije isplativ'', ističe Balašov.

Danas mnogi krupni projekti, između ostalog kompanije A123 System, European Batteries i Lioteh, nalaze se na granici bankrota, iako su nekoć litijsko-jonskim baterijama prognozirali veliku budućnost.

Danas je Balašovljeva tehnologija patentirana u SAD-u, a kompanija je izbacila probni primjerak. Postoje i preliminarne narudžbe od potencijalnih klijenata u iznosu od 50 milijuna dolara.

Rok trajanja baterije 4D Energetics Rus je četiri-pet puta veći od litijsko-jonskih. Isto tako, nekoliko je puta jeftinija od svojih konkurenata.

''Prema potrošačkim karakteristikama, naša baterija ne zaostaje za svojim konkurentima. Dapače, po mnogim kategorijama je bolja od njih'', govori Balašov.

Prema Balašovljevim riječima, potencijalni potrošači njegove produkcije su korisnici udaljeni od električnih mreža, vlasnici solarnih stanica i vjetroelektrana.

Prema riječima Balašova, teritoriji na kojima bi se mogle baterije koristiti su Daleki istok, Kanada, Aljaska. Cijena jedne baterije od 10 kWt koštat će od 3 do 10 tisuća dolara. Za potrošača 1kWt energije koštat će otprilike za 40% jeftinije nego prilikom kupovine električne energije od krupnog isporučitelja, prenosi RBTH.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram