Zatvori
Poslovni Puls
28/12/2015

Zimovališta strahuju zbog nedostatka snijega

Svjetski kup u biatlonu koji se održava u Oberhofu je legendaran među ljubiteljima ovog sporta. Trebao se održati od 7. do 10. siječnja 2016. Trebao. Prvi put u povijesti ovog natjecanja ono je otkazano jer - nema snijega...

I skijaši u takozvanoj "nordijskoj kombinaciji" doživjeli su istu subinu. Njihovo natjecanje u Klingenthalu od 2. i 3.siječnja 2016. je otkazano iz istog razloga. Organizatori su pri tome još prošle zime pokrili postojeći sloj snijega najlonskim folijama i piljevinom u nadi da će se održati, ali sve je bilo uzalud. Onda su tijekom jeseni aktivirali dva snježna topa za proizvodnju umjetnog snijega. Temperatura zraka je bla previsoka, a tlo mekano i blatnjavo pa se i umjetni snijeg otopio.

"Što će biti od naših sportaša? Oni vrijedno treniraju cijelo ljeto, a onda tijekom zime ne mogu nastupati na natjecanjima", zabrinut je Gunter Brand iz lokalnog sportskog kluba u Klingenthalu.

Jedino skakači nemaju briga. Za prestižnu Turneju četiri skakonice od 28.12. do 6.1. proizvedeno je dovoljno umjetnog snijega. Stefan Huber, jedan od organizatora natjecanja na skakaonici u Obertsdorfu je zadovoljan što su s proizvodnjom počeli još u studenom. Zalihe snijega su komprimirane i pokrivene folijama. "Ovo natjecanje je za nas pitanje prestiža kako bi Obertsdorf ostao poznat u međunarodnim okvirima", kaže Huber.

Isto misle i u Willingenu gdje skakači nastavljaju natjecanje nakon spomenute turneje. Ovo mjesto nalazi se u regiji Sauerland koja godišnje privlači milijune turista iz Rurske oblasti, Porajnja, ali i iz država Beneluxa. Čitava regija živi od toga. Skijaški skokovi privlače i stotine tisuća gledatelja. Ipak, najtopliji prosinac u povijesti donosi brige. Zbog temperature zraka od 15 stupnjeva Celzijusa šefu skakaonice je čelo orošeno znojem - ne samo od topline, nego i od zabrinutosti. Stanovnici Willingena su navkli da snijeg više ne pada s neba nego iz snježnih topova.

Za pokrivanje skakaonice potrebno je 4.000 kubičnih metara snijega. Većina se "proizvede" direktno na skakonici. "Planiramo skakaonicu obložiti snijegom tri-četiri dana uoči natjecanja. Ovisno o vanjskoj temperaturi", kaže glasnogovornik lokalnog sportskog kluba Dieter Schütz.

Zalihe snijega za Willingen se nalaze i u skijaškoj hali u Neussu. Odatle će kamionima snijeg prvo biti prebačen do stadiona u Gelsenkirchenu. U areni u kojoj inače utakmice igra nogometni prvoligaš Schalke 04 bt iće napravljena staza za biatlon. To natjecanje se održava 28.12., a odmah potom će snijeg biti ponovno natovaren na kamione i prebačen u Willingen. "Morali smo kupiti taj snijeg, iako će već biti korišten", kaže predsjednik sportskog kluba SCW u Willingenu Jürgen Hensel. Kubik snijega, naime, stoji 60 eura, ne računajući troškove utovara i preijvoza. U Wilingenu su spremni da, ukoliko sve ovo ne bude dovoljno, plate čak i prijevoz mrvljenog leda iz dalekog Bremerhavena - leda koji se inače koristi za hlađenje ulovljene ribe.

"Cijeli skijaški klub živi od ovog natjecanja", pojašnjava Dieter Schütz ove napore: "Od zarade koja se ostvari ovisi finansijska podrška kluba za oko 100 mladih sportaša koji se bave biatlonom i nordijskim disciplinama."

Plaćanje trenera, opreme, priprema i putovanja na razna natjecanja mogući su samo ako se na organizaciji natjecanja za Svjetski kup ostvari zarada. Osim toga, skakonica u Willingenu je zaštitni znak ove regije i njezine turističke ponude, a imidž koji se stječe zbog natjecanja koje se tu održava je od neprocjenjive vrijednosti.

Izvor: DW

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram