Zatvori
Poslovni Puls
18/12/2015

Star Wars: Disneyjev biznis iza najpopularnije svemirske filmske sage svih vremena

Disney se nada velikoj zaradi na sedmom nastavku filmskog serijala Ratova zvijezda pod naslovom "Sila se budi". Eksploatacija etabliranih marki je postala unosnija nego nove ideje. Ali ova strategija krije i rizike...

Sredina je prosinca, filmska godina je gotovo završila, ali film koji će možda biti najuspješniji u 2015. dolazi u kina tek ovoga tjedna. Mnogi stručnjaci prognoziraju da bi sedmi nastavak Zvjezdanih ratova "Sila se budi" sa zaradom u kinima mogao "probiti" granicu od tri milijarde dolara (oko 2,72 milijarde eura). On je rekorde počeo obarati već četiri tjedna prije nego što je zaigrao u kinima: u SAD-u je u pretprodaji karata utrženo 50 milijuna dolara. To je skoro dvostruko više nego što je utržio dosadašnji nositelj rekorda "The Dark Knight" (2012).

Film koji je režirao J.J. Abrams je prvi dio nove trilogije Ratova zvijezda i tvrtka Walt Disney se nada da će joj donijeti milijarde. Disney je 2012. kupnjom Lucasfilma, produkcijske kuće kreatora Ratova zvijezda za 4,1 milijardu dolara preuzeo i prava na franšizu.

Uspjeh novoga nastavka filmskog svemirskog epa mogao bi biti podstrek i za novi koncept u kojega u Los Angelesu polažu velike nade: franšize u kojima pojedini filmovi nisu nužno nastavci prethodnika već samo "shared universe", kamenčići u mozaiku zajedničkog pripovjednog kozmosa. Tu ideju je Hollywood preuzeo iz svijeta stripa.

Produkcijska kuća iza Mickey-ja Mousea slovi kao pionir koncepta "shared universe". Disney u svom posjedu nema samo Lucasfilm nego i Marvel. Ta nakladnička kuća koja objavljuje stripove je u posljednjih sedam godina slavila velike uspjehe sa svojim sagama o superjunacima kao što su "Iron Man", "The Avengers", "Guardians of the Galaxy".

Warner Brothers, matični koncern najvećeg Marvelovog rivala DC Comicsa, želi konkurirati tom uspjehu. U idućih pet godina na filmska platna dolazi nekoliko filmova iz svijeta DC Comicsa, među njima "Batman v Superman: Dawn of Justice" (2016.). I Universal je objavio da će uspješna franšiza "Fast and Furious" dobiti svoj "shared universe", baš kao i konkurentski Paramount sa svojom mulitmilijarderskom franšizom "Transformers".

Filmske franšize su proteklih godina osvojile kino-blagajne. Među deset najuspješnijih filmova 2015. je do sada sedam novih nastavaka serija, tri ekranizacije bestselera i samo jedna stvarno nova ideja: Pixarov "Inside Out".

Među komercijalno najuspješnijim filmova u posljednjih 15 godina je samo jedan film koji se ne temelji na već postojećoj uspješnoj marci ("Avatar").

Veliki filmski studiji su počeli producirati manje filmova, ali zato skupljih. Oni ulažu stotine milijuna u jedan film s nadom da će privući rijeke gledatelja u kina već u prvom tjednu - po mogućnosti u 3-D projekcije kako bi se maksimirala dobit.

No, ova strategija je riskantna jer studiji raspodjeljuju novac na sve manji broj investicija. Kako bi smanjili rizik, oni se oslanjaju na franšize i produciraju sve više nastavaka serija koje su kod publike u prošlosti polučile uspjeh. Nastavci su pritom često uspješniji od prvog dijela - konačno, svijest o jednoj "marci" s vremenom raste. Naravno, uvijek postoji opasnost da se publika zasiti određene franšize.

Merchandise, dakle prodaja artikala koji imaju neke veze s filmom, bila je i ostala važan segment biznisa s Ratovima zvijezda. Otkad je 1977. godine u kinima zaigrao prvi dio ovog epa s raznoraznim artiklima brenda Star Wars - od knjiga preko kompjuterskih igara do laserskih mačeva - utrženo je najmanje 20 milijardi američkih dolara. Usporedbe radi: u kino-blagajne je svih šest filmova donijelo ukupno 4,5 milijardi dolara.

Kada je u kina 1999. stigao prvi nastavak druge trilogije "Fantomska prijetnja", prodaja artikala s brendom Star Wars je porasla za čak 400 posto! Novi filmovi znače uvijek nove likove, nove priče - i nove proizvode. Novi i stari fanovi u božićnom šopingu tako ove godine na policama trgovina mogu birati artikle sa starim junacima poput Hana Soloa i princeze Leie, ali i s novim likovima poput Reya i Finna iz aktualnog nastavka "Sila se budi".

Analitičari procjenjuju da bi Disney i njegovi partneri na pravima na licencu, među kojima su proizvođač igračaka Hasbro i tvrtka koja programira kompjuterske igre EA, u godini nakon pojavljivanja sedmog dijela Rata zvijezda mogli merchandiseom utržiti i do pet milijardi dolara.

Oni se nadaju da bi i ovoga puta mogla biti pokrenuta poznata spirala: da hype oko filma potakne prodaju Star Wars-artikala, a hype oko ovih artikala privuče rijeke gledatelja u kino-dvorane.

Izvor: DW

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram