Zatvori
Poslovni Puls
10/11/2015

Europski turisti u Hrvatskoj preko Vise potrošili 705 milijuna eura

Uspješna turistička sezona u Hrvatskoj odrazila se i u podacima kompanije Visa Europe – u tri ljetna mjeseca 2015. godine europski gosti potrošili su više od 705 milijuna eura na Visa karticama u Hrvatskoj...

Tijekom lipnja, srpnja i kolovoza, Europljani su u Hrvatskoj potrošili 7,5 % više nego u istom razdoblju prošle godine.

Od svih europskih gostiju, najviše su potrošili Nijemci, čija je potrošnja narasla za 12% i ukupno su gosti iz Njemačke u tri mjeseca na Visa karticama potrošili gotovo 118 milijuna eura.

Na listi najvećih potrošača u Hrvatskoj, redoslijed prvih pet mjesta ostao je isti kao i godinu ranije. Nakon Nijemaca, na drugom mjestu su turisti iz Velike Britanije, a slijede ih Norvežani, Talijani i Francuzi. Zanimljivo, turisti iz Slovenije koji tradicionalno ljetuju u Hrvatskoj, povećali su ove sezone svoju potrošnju na Visa karticama za 26 %. S 20 milijuna eura koje su potrošili na svojim Visa karticama, Slovenci su tako premašili potrošnju turista iz Rusije. Rezultati su impresivni, iako velike zasluge za ovaj rezultat ima činjenica da je potrošnja ruskih turista na Visa karticama prepolovljena – Rusi su u tri mjeseca sezone potrošili 57 % manje nego u istom razdoblju prošle godine.

“Svake godine podaci iz platnog sustava Visa Europe pokazuju zanimljive trendove u potrošnji, trendove koji mogu biti korisni svima u hrvatskome turističkom sektoru. Naši podaci pokazuju da turisti u Hrvatskoj još uvijek u velikoj mjeri koriste gotovinu, a to znači da turistički sektor još uvijek nije dovoljno prihvatio nove trendove platne industrije. Na drugim tržištima primjećujemo kako korisnici sve više i više koriste beskontaktna plaćanja i možemo vidjeti seizmički pomak od plastičnog prema digitalnom, s mobilnim rješenjima koja brzo postaju preferirani način za čuvanje i upotrebu kreditnih ili debitnih kartica. U ovim trendovima vidimo i priliku za razvoj poslovanja u hrvatskom turističkom sektoru” rekao je Davor Kršul, Visa Europe country menadžer.

Prema podacima Visa Europe, europski turisti u Hrvatskoj su tijekom tri ljetna mjeseca podigli 300 milijuna eura na bankomatima. Nakon toga, putem Visa kartica najviše su trošili na smještaj u hotelima (147 milijuna eura), na zabavu (71 milijun eura) i gorivo (47 milijun eura).

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram