Zatvori
Foto: ????????????????????????????????
Poslovni Puls
27/10/2015

I Rusija se priključuje utrci autonomnih vozila

Rusija planira predstaviti bespilotne kamione za Svjetsko prvenstvo u nogometu, koje će se održati u Rusiji na ljeto 2018., to je izjavio zamjenik premijera države Arkadij Dvorkovič na forumu za znanost i tehnologiju (održan 4. listopada u Kyotu). Zasad nije jasno kakve će zadaće tijekom SP u nogometu izvršavati bespilotna teretna vozila...

Ruski proizvođači automobila priključit će se utrci u bespilotnoj tehnologiji. U listopadu je japanski autokoncern Toyota priopćio da namjerava predstaviti serijski bespilotni automobil do 2020., kad će Tokio biti domaćin Olimpinjskih igara. Teretni automobil Daimler s autopilotom uspješno je završio svoje probne vožnje u Njemačkoj. Honda, Tesla Motors, Nissan i BMW isto testiraju svoje bespilotne automobile na cestama Kalifornije.

Dva automobilska koncerna – KamAZ i Gruppa Gaz – kreiraju autobespilotno vozilo u Rusiji. ''Imamo ključne konstrukcije za stvaranje automobila na daljinsko upravljanje na platformi autotvornice Ural. Na njihovoj osnovi, uz državnu podršku u 2018., mogao bi biti završen primjerak automobila s mogućnostima bespilotnog kretanja'', izvještava Elena Matveeva, zamjenica predsjednika Gruppe GAZ.

Istovremeno, KamAZ je već dobio državne investicije – oko 300 milijuna rubalja od strane Ministarstva obrazovanja i znanosti. Svoje bespilotno vozilo grupa razrađuje zajedno s kompanijom Cognitive Technologies.

Oljga Usova, predsjednica Cognitive Technologies, izjavila je za RBTH: ''Bespilotni KAMAZ danas je u stanju u autonomnom režimu napraviti najednostavnije manevre – okret, zaokret, vijugavu vožnju, zaustaviti se ispred prepreka, voziti u organiziranoj koloni''.

Za razliku od japanskih i drugih inozemnih konstruktora, koji se orijentiraju uvelike na idealne uvjete cestovnog prometa i kvalitetnu signalizaciju, Cognitive Technologies uzima u obzir nejednostavne ruske uvjete.

Projekt KamAZ-a i Cognitive Technologies koristi takozvani apsorpcijski model kompjuterskog vida. To znači da sustav kompjuterskog vida autorobota izvana dobiva informaciju. Odnosno donosi odluke na račun rada sustava umjetnog intelekta.

''Zapravo, isto tako radi i čovjek'', pojašnjava Usova. ''Ima oči kojima vidi put, mozak kojim analizira situaciju i donosi odluke. Odnosno uspjeli smo na neki način napraviti isti takav model. Naša vozila vide gdje je cesta, a gdje su drugi sudionici u prometu''.

Prema riječima Usove, to ih razlikuje od stranih projekta – između ostalog, i Google Cara – koji se temelje na ''emitirajućem modelu''. On pretpostavlja korištenje dodatnih uređaja kao što su, recimo, radar koji upotrebljava refleksiju svjetla za određivanje udaljenosti, i prijenosnici. Bespilotno vozilo orijentira se prema signalima koji se reflektiraju od elemenata ceste.

U razvijenim državama grade se takozvane ''pametne ceste'', s idealnom signalizacijom, ugrađenim prijenosnicima za dobivanje informacije o situaciji na cesti i prometu. ''To je idealna situacija. U našem slučaju i radari mogu postojati, no samo kao dodatak osnovnom modelu'', govori Usova. ''Algoritmi, koji se koriste u našem modelu, mogu se upotrebljavati u ruskim uvjetima, ali isto tako i na većini cesta na Zemlji''.

Kako računaju u kompaniji, projekt za konstruiranje bespilotnog KAMAZ-a pružit će Rusiji mogućnost da zauzme vodeće pozicije na međunarodnom autotržištu, prije svega, u Aziji te državama u razvoju s lošom signalizacijom na cestama, prenosi RBTH.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram