Zatvori
Poslovni Puls
18/09/2015

"Pametni" automobili u fokusu na frankfurtskom sajamu automobila

Automobili koji se mogu svuda kretati bez vozača: njih grade proizvođači automobila, ali i IT-divovi, nekad u suradnji, nekad kao suparnici. A to je i važna tema na Međunarodnoj izložbi automobila u Frankfurtu...

Na Međunarodnoj izložbi automobila IAA u Frankfurtu Google nema vlastiti štand. Internetski div se ne pojavljuje ni na službenom popisu izlagača na ovom sajmu. Ali, već je i najava da će Google na sajmu u Frankfurtu predstaviti svoju viziju mobilne budućnosti uoči sajma izazvala veliku pozornost. Zato se šef njemačke podružnice Googlea Philipp Justus trudio oko smirivanja napetosti. "Google nije proizvođač automobila i Google nema namjeru postati proizvođač automobila", izjavio je ovaj menadžer na jednoj priredbi na Sajmu. Google želi postati partner automobilske industrije, kaže on. A to već je. Google je već sklopio sporazum s 35 proizvođača automobila kako bi operativni sustav za smartphone Android uveo u automobile.

Ali, ako automobili postanu "pametni telefoni" na četiri kotača, što će to značiti za automobilsku industriju? Hoće li oni isporučivati samo karoserije s motorima, a ostalo prepustiti Googleu ili Appleu? Stručnjak za autoindustriju Ferdinand Dudenhöffer sa Sveučilišta Duisburg-Essen vjeruje da se radi o početku revolucije. Neki proizvođači su se već snažno na to usredotočili. "Kad vidim da šef Daimlera Zetsche kaže da je otvoren za suradnju. Ili kad vidim da BMW razgovara sa šefom Applea Timom Cookom." To će biti "velika revolucija", a svi koji se tomu ne prilagode "vrlo vjerojatno će izgubiti". Na kraju krajeva, nijedan proizvođač parnih strojeva nije preživio kad je došlo vrijeme električne lokomotive. "Postojala je blokada u glavama", kaže Dudenhöffer.

Umrežena mobilnost, autonomna vožnja: Mercedes i Audi su primjerice rano reagirali na nove trendove. Da bi to pokazali šefovi tih koncerna su proteklih godina odlazili na Consumer Electronic Show u Las Vegasu, kako bi tamo pokazali svoje automobile koji su umreženi i mogu voziti bez vozača. Sad se te koncepte i vozila može vidjeti i u Frankfurtu, čitava jedna hala posvećena je temi "New Mobility World". I tu se vidi stvarni problem. U središtu pozornosti nisu blještave karoserije nego IT-rješenja za mobilnost budućnosti. Dakle, ipak borba Googlea i Applea protiv proizvođača automobila?

"To bi bilo krivo", kaže za DW Ulrich Hackenberg, šef razvoja u Audiju. "Mi surađujemo jer naši klijenti žele to umreženje u automobilu." Postoje područja na kojima surađuju, ali postoje i područja na kojima "svatko ide svojim putem, i međusobno konkurirajući. Ali, poznato je da konkurencija jača poslovanje, da potiče rad. Konkurencije se ne treba plašiti nego ju respektirati."

Tako argumentiraju i u Daimleru. Oni se smatraju izumiteljem automobila, a danas ra se nanovo izumljuje, kaže šef Daimlera Dieter Zetsche. A to ne žele prepustiti drugima. Kao odgovor na Googleove automobile koji se kreću bez vozača Daimler je načinio potpuno umreženo konceptno vozilo. I opušteno i samouvjereno gledaju na konkurenciju iz silicijske doline, kaže šef razvoja u Daimleru Thomas Weber.

"Konkurente uzimamo, naravno, ozbiljno, jer kao dodatna bitna tema dolazi digitalizacija", kaže Weber za DW. Ali, da bi se izgradilo kompletan automobil mora se imati sposobnost da se istovremeno odredi sve osobine takvog vozila: komfor, dizajn, voznu dinamiku, pogonsku tehnologiju. Naravno, uz to sad dolaze teme umreženja i autonomne vožnje. "Ali, osjećamo se izvrsno spremnima za to i već smo postavili skretnice za uspješnu budućnost."

Postavili skretnice. To objašnjava i činjenicu zašto su Daimler, Audi i BMW skupa platili dvije i pol milijarde eura za Nokijin navigacijski sustav "Here". Vrlo precizne karte su ključ autonomne vožnje, a takve karte su dosad imali drugi. No, hoće li to biti dovoljno u borbi za tržišta budućnosti? Jer, već odavno se ne radi samo o vožnji od točke A do točke B, nego o čitavim konceptima mobilnosti, primjerice za mega-gradove u svijetu. Tamo si čovjek može zamisliti velike flote Googleovih ili Uberovih automobila. Zanimljivo je da važne komponente za Googleov mali okrugli gradski automobil isporučuje njemačka tvrtka Bosch.

Shodno tomu šef Boscha Volkmar Denner ne vidi borbu između IT-divova i proizvođača automobila. "Za nas su tvrtke kao Google kupci Boschovih proizvoda, jer važne komponente Googleovog automobila dolaze od Boscha. Zato su novi igrači u industriji, kao primjerice Tesla, za nas važni klijenti."

Tesla je dobar primjer za to da se ne mora proizvoditi automobile 100 godina da bi se bilo uspješno na tom tržištu. Taj elektropionir iz Kalifornije, koji je već 12 godina na tržištu, još uvijek ima startne probleme. Ali, u svakom slučaju izrađuje luksuzne elektroautomobile. Velik uspjeh se svakako može očekivati. I on donosi novi način razmišljanja. "To ide tako daleko da smo naše patente stavili svima na raspolaganje kako bismo to pomogli", kaže Jochen Rudert iz njemačke podružnice Tesle. Ni od jedne tvrtke koja u vlastitom vozilu za pozitivne svrhe upotrijebi Tesline patente na motor, pogonski sustav ili bateriju Tesla neće tražiti odštetu. "Jer, to je naša misija: ubrzati ulazak električnih automobila na tržište. I to želimo gurati svim sredstvima."

Nov način razmišljanja, novi igrači, nove tehnologije. Izjavu Googleovog menadžera Justusa prema kojoj njegovo poduzeće ne želi postati proizvođač automobila ne mora se nužno uzeti kao oglašavanje prestanka opasnosti, nego prije kao poziv automobilskim koncernima. Jer, Google zanima nešto drugo. Umrežen automobil proizvodi mnoštvo vrijednih podataka. A oni su najvažnija valuta u internetskoj eri.

Izvor: Deutsche Welle

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram