Zatvori
Poslovni Puls
10/09/2015

Poslovne promjene u digitalnom dobu sve su izraženije

Promjene u poslovanju sve su brže i utječu na svakoga, stoga je važno pravovremeno odgovoriti na njih. Iz tog razloga, vodeći pružatelj IT usluga u Hrvatskoj uvodi promjene u dijelu proizvoda i usluga, u internoj organizaciji te se prilagođava uvjetima proizašlim iz digitalne ekonomije...

Digitalizacija nije samo korištenje Interneta i mobilnih aplikacija, ona mijenja način rada i proizvodnje, potrebna radna mjesta, uspješne poslovne modele, proizvode koje tržište želi. Doprinosi velikim izazovima u mnogim industrijama, čak i onima za koje to nismo očekivali.

S obzirom na to da je Combisova uloga pomoći kompanijama da budu konkurentnije, i sam Combis je krenuo u promjene – tako više sami sebe ne definiramo isključivo kao sistem integratora, što bi značilo da smo kompanija koja implementira i integrira sustave, već naša uloga sve više postaje savjetovati korisnike kako da nađu načina za povećanje svoje konkurentnosti i da što bolje primjene postojeće ili nove IT sustave.

Krenuli smo od pitanja kako se mi možemo promijeniti s ciljem da korisnicima ponudimo mogućnost kreiranja prednosti u digitalnoj ekonomiji, i došli smo do dva aspekta nužnih promjena – prvi dio koji se odnosi na proizvode i rješenja koje nudimo, i drugi vezan uz pitanje vlastite organizacije i načina na koji pružamo usluge krajnjom korisniku.

Prvi aspekt čini pokretanje promjena u samim rješenjima koja nudimo - tu su Cloud i Big Data, poput novog rješenja Huskya, zatim Smart Metering, odnosno napredno upravljanje energetskom potrošnjom, Enterprise Marketplace, Customer relationship management (CRM) integriran s mobilnom aplikacijom i drugi. U procesu smo stvaranja odmaka od tehničkih rješenja prema poslovnim rješenjima koja korisniku trebaju pružiti kompetitivnost.

Drugi aspekt obuhvaća interne Combisove promjene i načine na koje se sâm Combis iznutra prilagođava tržištu i razvija kompetitivnost za pružanje usluga i rješenja za digitalnu ekonomiju. Provodimo čitav niz aktivnosti, promjene u načinu upravljanja projektima, upravljanju razvojem, odnosno izradom rješenja, u sferi zapošljavanja, educiranja i komunikacije s korisnikom. Jednom riječju, prilagođavamo se promjenama na samom tržištu.

Fredrik Haren, jedan od najpoznatijih autora i govornika na temu poslovne kreativnosti, a ujedno i ovogodišnji gost predavač Combis konferencije tvrdi kako su ključni sastojci za uspjeh poslovna kreativnost i prilagodba promjenama. Prema njegovim razmišljanjima, pravi put nije tražiti originalnu ideju, nešto potpuno novo i neviđeno, već smisliti nadogradnju na postojeće ideje, odnosno proizvode i usluge, napraviti kombinaciju po mjeri potrebe postojećeg trenutka. Na tragu istih ideja, došli smo do neostartupa.

Neostartup, kako smo mi nazvali model internih startupova, novostvorena je kombinacija u kojojkoristimo postojeće resurse i znanja, a timu koji je unutar startupa dajemo slobodu u izradi igeneriranju novih rješenja koja sutra mogu postati relevantan produkt.

Tako spajamo najbolje iz dva svijeta: fleksibilnost, agilnost, inspiraciju i slobodu koju ima startup,odnosno potičemo zaposlenike na najluđe ideje, a istodobno im osiguravamo stabilnost, stalnost i snagu ozbiljne tvrtke, da znaju da će imati posao i plaću i ako ne uspiju. Također, neostartup neće otići iz Hrvatske za novcem investitora kao što se to događa s 'klasičnim' startupovima. Neostartup ovime ostaje kod nas i stvara dodatnu vrijednost za lokalnu ekonomiju.

Detaljnije o konceptu neostartupa govorit ćemo i na Combis konferenciji 24. i 25. rujna u Šibeniku, ali i o promjenama u načinu vođenja projekata i upravljanju promjenama. Sve ove teme zajedno imaju za cilj prilagodbu tržištu korisnika digitalne ekonomije.

Autor: Goran Car, CTO ComCloud i direktor Strateškog poslovnog područja za IT rješenja i usluge u Combisu

Prijave na Combis konferenciju, gdje je PoslovniPuls medijski pokrovitelj, traju do 17. rujna, a sve informacije dostupne su na www.combis.hr/konferencija. Pratite Combis konferenciju na društvenim mrežama - posjetite Combisovu Facebook stranicu, Twitter profil na @Combis_hr ili Combis na LinkedIn mreži.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram