Zatvori
Poslovni Puls
06/08/2015

Kina se može pohvaliti s 361 milijuna online kupaca

Unatoč slabijem gospodarstvu, kineska online trgovina u 2014. doživjela je veliki rast, zahvaljujući poboljšanoj mrežnoj infrastrukturi i povećanju korisnika mobilnih telefona...

Podaci iz Nacionalnog ureda za statistiku, objavljeni u ponedjeljak, pokazali su da je iznos transakcija na kineskim stranicama za online kupovinu prošle godine dosegao ukupno 16.39 trilijuna yuana (2.68 trilijuna dolara), što je, uspoređujući s prethodnom godinom, povećanje od 59.4 posto.

Većina prometa, 55.7 posto, odvijala se na platformama trećih strana, kao što je najveća kineska stranica za online kupovinu Taobao.com, dok su samostalne trgovine ostvarile 44.3 posto prometa. Dvadeset najvećih online trgovina zajedno su ostvarile transakcije u vrijednosti od 6.22 trilijuna yuana, odnosno 90 posto prometa svih platformi trećih strana.

Kineske tvrtke odlučile su pomoću interneta riješiti se uskladištenih proizvoda, ne bi li smanjili troškove i povećali dobit unatoč nepovoljnim gospodarskim strujanjima. Istovremeno potrošači koji su osjetljiviji na cijene okreću se kupovini preko interneta zbog njene jednostavnosti i mnogobrojnog izbora.

Službenik Statističkog ureda Sun Qingguo izjavio je da je sve veća raširenost interneta, osobito mobilnog, stvorila intimnu vezu između kupaca i stranica za online kupovinu te ponudila dovoljno mjesta za razvoj e-trgovine.

Kina se krajem 2014. mogla pohvaliti s najvećom 4G mrežom na svijetu i 361 milijuna online kupaca, prenosi CRI.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram