Zatvori
Poslovni Puls
07/07/2015

Rusija će do 2017. godine proizvesti prvu nuklearnu bateriju u svijetu

Prvi prototip novog nuklearnog sistema za napajanje, takozvana nuklearna baterija, pojavit će se u Rusiji do 2017. godine, izjavio je direktor Rudarsko-kemijskog kombinata u sastavu Rosatoma Petar Gavrilov, a prenosi TASS...

Ovakav sistem za napajanje na temelju izvora beta zračenja izotopa nikla-63 može se opskrbljivati energijom elektronske uređaje gotovo 50 godina. Novi uređaj koristit će se u različitim podvodnim sistemima, medicini, svemirskoj i obrambenij industriji, a u dogledno vrijeme i u transportnoj industriji.

„Već smo napravili mete. U Željeznogorsku smo već proizveli nikl-62, a u listopadu planiramo ugradite mete u reaktore, za što će nam biti potrebno oko godinu dana. Do 2017. godine će se pojaviti prvi prototip baterije”, rekao je Gavrilov.

Još jedna prednost nuklearne baterije u odnosu na tradicionalne je mala težina i veličina. Osim toga, ona je ekološki sigurna i bezopasna za ljude.

„Naši stručnjaci su bili u Švicarskoj i njihovi liječnici su vrlo zainteresirani za ovim izumom koji se može korisiti za pesmejkere”, istaknuo je Gavrilov, podsjećajući da pesmejkeri sada imaju baterije čiji je rok trajanja oko 10 godina. Dodao je da je nova baterija privukla pažnju i svemirske industrije, prvenstveno za napajanje satelita. Prema njegovim riječima, ova naprava je za sada vrlo skupa, zbog čega je rano govoriti o industrijskoj proizvodnji, prenosi RBTH.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram