Zatvori
Poslovni Puls
02/07/2015

Evo kako je hrvatska tvrtka postala partner u biznisu s nuklearnom energijom

Finka kompanija Fennovoima, naručitelj nuklearne elektrane Hanhikivi-1, podnijela je zahtjev za dobivanje dozvole za izgradnju stanice, priopćilo je Ministarstvo rada i ekonomije. Uz zahtjev postoji i deklaracija u kojoj se govori da u najmanju ruku 60% (63,75%) pripada ''domaćim'' investitorima. To je obavezan uvjet za dobivanje dozvole. Ministar ekonomije Finske Olli Rehn je podcrtao da će informacija o postizanju praga od 60% biti provjerena te će za obradu zahtjeva biti potrebno najmanje dvije godine...

Rosatom trenutno ima 34% dionica kompanije Fennovoima. Voimaosakeyhtio SF i konzorcijum budućih kupaca električne energije nuklearne elektrane imaju ostale dionice. Donedavno kompanija Fennovoima nije imala dovoljno dioničara da dostigne prag od 60%, udio finskih investitora iznosio je samo 55,5%. Rosatom je mnogo očekivao od energokoncerna Fortum, koji je pristao kupiti do 15%. Uvjet je bio da Fortum kupi hidroelektranu, koja se nalazi pod kontrolom Gazproma energoholdinga (GEH), gdje koncern posjeduje 29,5%. No nisu se uspjeli dogovoriti s GEH-om, a rok prijave istekao je 30. lipnja.

U Ministarstvu ekonomije Finske su pojasnili da pod ''domaće investitore'' potpadaju i predstavnici država Europske unije ili Europske slobodne trgovinske zone. Izvori u Rosatomu su obećali da će umjesto Fortuma doći neki europski partneri. Jučer je postalo poznato da je 8,89% dionica u Fennovoima kupila hrvatska kompanija Migrit Energija, koja posjeduje solarnu elektranu u Orahovici (godišnje proizvodi 560 tisuća kWt). U samoj kompaniji nisu odgovorili na pitanje Kommersanta. Rosatom isto nije želio komentirati.

Po tom istom principu u 2010. u projekt bugarske nuklearne elektrane Belene pozvani su Fortum i francuska Altran Technologies, ističe Aleksandr Uvarov, šef nezavisnog izdanja AtonInfo. Prema podacima registra pravnih osoba Hrvatske, suvlasnici kompanije su Grigorij Edelj (Zagreb) i Maksim Sološčanskij (London). Migrit ulazi u istu grupu s hrvatskim građevinskim kompanijama Titan građenje, čiji su suvlasnici Grgorij Edelj, Konstantin Edelj (zamjenik predsjednika kompanije Inteko) i Oleg Sološčanskij (predsjednik kompanije Inteko). U kompaniji Inteko jučer su samo rekli da Grigorij Edelj i Maksim Sološčanskij u kompaniji ne rade. Postoje i druga pitanja koja se tiču novog investitora. Recimo, direktor Greenpeacea u Finskoj Sini Harkki smatra da novi vlasnik ''ne donosi projektu onaj tip pouzdanosti koji traži ministarstvo'', jer Migrat nema ozbiljno iskustvo rada u energetici.

Izvor: Deutsche Welle

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram