Zatvori
Poslovni Puls
20/05/2015

Lorencin lobira za mađarske i češke turiste

Ministar turizma Darko Lorencin ovih dana službeno boravi u Mađarskoj i Češkoj Republici...

U Budimpešti ministar se sastao s mađarskim zamjenikom državnog tajnika Ádámom Ruszinkom s kojim je razgovarao o poboljšanju suradnje, turističkim trendovima i strategijama, zajedničkim nastupima na dalekim tržištima, povlačenju sredstava iz fondova Europske unije te razmijenio aktualnosti s područja turizma. Ruszinka je informirao ministra Lorencina kako će 2015. donijeti dodatni, ali blagi oporavak mađarskoga gospodarstva, što bi se u svakom slučaju moglo odraziti i na veći broj putovanja na godišnje odmore u inozemstvo. Lorencin je mađarskom kolegi izrazio zadovoljstvo što se broj mađarskih turista kontinuirano povećava te ga upoznao s novom Strategijom razvoja turizma do 2020. godine, novim Strateškim marketinškim planom te programom Hrvatska 365 koji ima cilj produljenja sezone. „Mađarska i Hrvatska vrlo su dobro cestovno povezane pa pozivamo mađarske turiste da dođu u Hrvatsku i uživaju i u drugim proizvodima, a ne samo u suncu i moru. Hrvatska ima i vrlo dobru gastronomiju, vina, aktivni odmor, biciklističke staze, wellness turizam. O zanimanju Mađara za hrvatsku gastronomiju govori i činjenica da će se mađarski gastro show Gastro anđeo na nekoliko dana preseliti u Hrvatsku te će se snimiti dvije epizode – iz Zagreba i s Kvarnera“, istaknuo je Lorencin.

Ministar je sudjelovao na prezentaciji destinacije Kvarner, održanoj u našem veleposlanstvu, u Budimpešti u organizaciji predstavništva Hrvatske turističke zajednice, gdje se ujedno susreo i s najvažnijim turoperatorima, koji su naglasili kako očekuju da će Hrvatska ostati najtraženija inozemna destinacija, a najveću konkurenciju naša će ponuda imati u domaćem turizmu. Mađarska turistička organizacija snažno oglašava „odmor kod kuće“, a sve su snažnije i kampanje konkurenata (Austrija, Tunis, Turska). Ministar Lorencin zahvalio je na dosadašnjoj suradnji i pozvao ih na stalni dijalog kako bi se unaprijedila suradnja. Ministar je i prilikom posjeta Mađarskoj nastupio na mađarskoj nacionalnoj televiziji Magyar Televízió.

Nadalje, ministar je posjetio Republiku Češku gdje je u Pragu sudjelovao na prezentaciji turističke ponude i eno gastro proizvoda klastera Središnja Hrvatska u organizaciji predstavništva HTZ-a. Ovom prilikom Lorencin susreo se s najvećim turoperatorima na području Češke, koji su ga informirali kako je izlazak iz ekonomske krize pogodovao stabiliziranju broja Čeha koji će putovati u inozemstvo tijekom 2015. godine.

„Blaga gospodarska poboljšanja izazvala su rast interesa za putovanjima. Hrvatska, Slovačka i Italija destinacije su u koje putuje 50 posto Čeha. Te će destinacije i u 2015. ostati najvažnije, dok će poboljšavanje ekonomske i financijske situacije u Češkoj povećati potražnju ne samo za avio destinacijama, već i za destinacijama individualaca“, naglasili su u razgovoru te očekuju kako će Hrvatska kao najvažnija destinacija individualaca s češkog tržišta u 2015. bilježiti povećanje dolazaka i noćenja i do 750.000 gostiju. Ministar im je zahvalio na dosadašnjoj suradnji i izrazio zadovoljstvo porastom broja čeških turista na Jadranu. Objasnio im je promjene napravljenje u proceduri oko PDV-a za autobusere, što ih je posebno zanimalo, stoji u priopćenju iz Ministarstva turizma.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram