Zatvori
Poslovni Puls
19/05/2015

Institut za javne financije: Financijsko izvješće HTZ-a ima puno problema

Financijski izvještaj Hrvatske turističke zajednice za prošlu godinu zapravo to i nije, prije se radi o nepotpunom godišnjem izvještaju o poslovanju. Iz materijala predočenih trima saborskim odborima nemoguće je zaključiti ni kakvo je financijsko poslovanje bilo, a kamoli je li bilo uspješno. Ove nimalo laskave ocjene stoje u osvrtu Instituta za javne financije s potpisom analitičara Ante Baje...

Konstatira se kako u HTZ-ovu izvješću, kojem manjka detaljan pregled prihoda i rashoda, nema ni podatka o promjenama broja zaposlenih, a nisu objašnjeni niti razlozi zapošljavanja novih ljudi. Oči analitičarima bode i odstupanje od planova. Naime, od 2012. naovamo proračun HTZ-a u stalnom je višku. Lani su, recimo, prihodi iznosili 351 milijun i čak 80 milijuna kuna više od rashoda. U 2013. višak je iznosio gotovo 92 milijuna, a u 2012. 47,7 milijuna, pa u Institutu za javne financije zaključuju da u HTZ-u slabo planiraju.

Na nižim razinama sustava, koji čini gotovo 300 turističkih zajednica s godišnjim prihodom od oko 780 milijuna kuna, pak, uočeni su ozbiljni strukturni problemi. Poslovna događanja se ne bilježe na propisan način, ne vodi se evidencija o broju članova, u poslovnim knjigama i financijskim izvještajima nema dijela imovine, a nije uspostavljen ni učinkovit mehanizam naplate boravišne pristojbe. Zbog svega analitičari Instituta za javne financije zaključuju da nije moguće utvrditi koliko Hrvatska turistička zajednica zapravo doprinosi turizmu i utječe na njegove financijske rezultate.

Iz Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice na sve odgovaraju da je financijsko izvješće za 2014. u potpunosti izrađeno u skladu sa Zakonom o turističkim zajednicama. Ono, kaže se u odgovoru, prati postavke godišnjeg programa rada prema kojem je prijenos sredstava u sljedeće razdoblje sastavni dio rashodovne strane. Usvajanjem, pak, programa rada za 2015., unaprijed je isplaniran utrošak prenesenih 71 milijun kuna.

"Što se tiče komentara da nedostaje Godišnje financijsko izvješće sukladno Zakonu o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija, obavještavamo da Hrvatska turistička zajednica u potpunosti primjenjuje Zakon o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija te je izradila financijske izvještaje temeljem Pravilnika o izvještavanju u neprofitnom računovodstvu i Registru neprofitnih organizacija", podvlače iz HTZ-a.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram