Zatvori
Poslovni Puls
07/05/2015

Lorencin u Iranu traži novo turističko tržište

Ministar turizma Darko Lorencin službeno je posjetio Islamsku Republiku Iran, na poziv potpredsjednika Irana i predsjednika Iranske organizacije za kulturno naslijeđe, umjetnički obrt i turizam (ICHTO) Masouda Soltanifara. Lorencin se u Teheranu susreo s predstavnicima niza turističkih agencija zainteresiranih za uvođenje posjeta Hrvatskoj u svoje programe te s predsjednikom avioprijevoznika Mahan Aira Hamidom Arabnejadom s kojim je razgovarao o pokretanju izravne avionske linije između ove dvije zemlje...

Ministra Lorencina iranska strana je pobliže upoznala s potencijalima Irana kroz eko-turizam, zdravstveni i kulturni turizam, no ipak većinom turisti u Iran odlaze zbog odmora i vjerskog turizma (hodočašća). Posljednjih godina zarada od turizma u Iranu je oko milijarde USD godišnje, dok turistički sektor generira oko 1,8 posto radnih mjesta.

Potpredsjednik Soltanifar izvjestio je kako je u planu investiranje 31 milijarde USD u turistički sektor, te da očekuju povećanje broja dolazaka na 20 milijuna godišnje. Soltanifar je govorio kako se u posljednjih nekoliko godina u Iranu izgradilo 235 hotela i ostalih smještajnih i ugostiteljskih objekata te se da broj iz godine u godinu povećava.

Ministar Lorencin upoznao ih je s investicijskim mogućnostima u hrvatski turizam te novije investicije koje rastu iz godine u godinu. Izvjestio ih je o usvojenoj Strategiji razvoja turizma, koja se provodi te kako su u pripremi akcijski planovi za posebne oblike turizma. Rekao je kako Hrvatska mijenja imidž iz zemlje isključivo vezane uz Mediteran, sunce i more te kako želi promijeniti percepciju mogućih gostiju da je Hrvatska zemlja različitosti, kulture, prekrasne prirode, aktivnog odmora, gostoljubivih domaćina.

Lorencin je upoznao domaćina kako je u Hrvatskoj sve važniji i halal koji postaje standard u sve više hrvatskih hotela. „Hrvatska je već prepoznala ovaj potencijal i mogućnosti koje halal turizam pruža. Prednost joj daje i to što smo jedna od rijetkih zemalja članica EU koja ima i službeno registriranu halal normu, što uveliko olakšava mnoge stvari. Skladno tomu Centar za certificiranje halal kvalitete u RH je započeo s projektom predstavljanja Hrvatske kao „Halal friendly“ destinacije, a sve u cilju dolazaka novih gostiju koji su za dodatnu kvalitetu usluge spremni platiti i više. Hrvatska kao „Halal Friendly“ destinacija predstavlja ujedno i novi identitet za Hrvatsku i novu tržišnu nišu.Trenutno je u RH certificirano 85 proizvođača, 20 hotelskih i ugostiteljskih kuća i 5 turističkih agencija.“

Ovom je prilikom potpredsjednik irana gospodin Soltanifar potvrdio dolazak krajem svibnja u Rovinj na stotu sjednicu Izvršnog vijeća Svjetske turističke organizacije, što će biti i prilika za upoznavanje s našom zemljom.

Podsjećamo, samo mali broj imućnijeg sloja Iranaca putuje u inozemstvo, prije svega u zemlje Perzijskog zalijeva te na Bliski Istok (oko 1 milijun godišnje), u Srednju Aziju i Tursku (1 milijun godišnje). U SAD, Europu i Australiju većinom odlaze kako bi posjetili iseljene članove obitelji. Ipak, 2011. godine iranska je carina evidentirala da oko 27 milijuna Iranaca odlazi u inozemstvo. Dok su 2012. godine iranski turisti u inozemstvu potrošili 18,5 milijardu USD.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram