Zatvori
Poslovni Puls
06/05/2015

U prva četiri mjeseca 8 posto više turista i 6 posto noćenja

Prema službenim podacima sustava turističkih zajednica na Jadranu i u gradu Zagrebu, u razdoblju od siječnja do travnja ostvareno je 1,1 milijun dolazaka što predstavlja porast od 8 posto te više od 3 milijuna noćenja što je porast od 6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Strani su turisti ostvarili 845 tisuća dolazaka što je 8 posto više i 2,4 milijuna noćenja ili 5 posto više u odnosu na prva četiri mjeseca 2014. godine. Domaći turisti također bilježe 8 posto više dolazaka i 11 posto više noćenja...

„Porast od osam posto dolazaka u razdoblju siječanj-travanj te šest posto noćenja vrlo je dobar rezultat koji najavljuje dobru sezonu. Jako nas veseli činjenica da su turisti s naših tradicionalnih tržišta i dalje u porastu, primjerice, turista iz Austrije je 3 posto više, iz BiH za 14 posto, Francuske 1 posto, Mađarske 14 posto, a za čak 19 posto porastao je broj turista iz Slovenije. Vesele i rezultati s dalekih tržišta jer nas je u ovom razdoblju posjetilo 34 posto više Japanaca, 20 posto više Kanađana, 78 posto više turista iz Kine te 24 posto više iz SAD-a“, istaknuo je ministar turizma Darko Lorencin, dodavši kako su ostvarene brojke rezultat dobro planiranih promotivnih aktivnosti na našim glavnim emitivnim tržištima provođenih krajem prošle i početkom ove godine, ali i dobrog rada na dalekim tržištima.

S rezultatima u prva četiri mjeseca zadovoljan je i direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić koji je naglasio da je glavni dio sezone pred nama i kako dosadašnji rezultati nagoviještaju uspješnu godinu. „U pripremu sezone krenuli smo još prošle godine, a aktivnosti provodimo konstantno. Dobro planiranje vrlo je važno i to smo odradili kako treba. Siguran sam kako će cjelokupni hrvatski turistički sektor odraditi kvalitetan posao i kako će se Hrvatska, i u ovoj godini, svojim gostima predstaviti kao poželjna turistička destinacija, s odličnom ponudom i ljubaznim domaćinima“, rekao je direktor Ivičić.

Prema udjelu u noćenjima u prva četiri mjeseca najbolji rezultati su ostvareni u Istri s 267 tisuća dolazaka (+ 3 posto) i 914 tisuća noćenja (+ 2 posto). Slijede Kvarner s 200 tisuća dolazaka (+ 10 posto) i 557 tisuća noćenja (+ 9 posto), Splitsko-dalmatinska županija s ostvarenih 131 tisućom dolazaka (+ 3 posto) i 400 tisuća noćenja (+ 3 posto), Dubrovačko-neretvanska županija s 131 tisućom dolazaka (+ 9 posto) i 396 tisuća noćenja (+ 9 posto) te grad Zagreb s 219 tisuća dolazaka (+ 14 posto) i 395 tisuća noćenja (+ 12 posto).

Poraste bilježe i ostale županije pa je tako u Zadarskoj u navedenom razdoblju ostvareno 74 tisuće dolazaka (+ 3 posto) i 249 tisuća noćenja (+ 12 posto), u Šibensko-kninskoj je ostvareno 44 tisuće dolazaka (+ 11 posto) i 134 tisuće noćenja (- 3 posto), dok su u Ličko-senjskoj ostvareni porasti u dolascima za 17 posto (34 tisuće dolazaka) i noćenjima za 16 posto (51 tisuća noćenja).

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram