Zatvori
Poslovni Puls
13/02/2015

Nijemci i Norvežani najavljuju mini energetsku revoluciju

Za njemački i europski energetski zaokret prema sigurnoj opskrbi iz obnovljivih izvora od presudne je važnosti jedan podmorski dalekovod dug 623 kilometra. O gradnji toga dalekovoda nazvanog NordLink ugovor su u norveškom Haugesundu potpisali norveški koncern Statnett i europski koncern Tennet...

Visokonaponski kabel ima kapacitet od 1.400 megavata i trebao bi smanjiti oscilacije količine raspoložive struje koje donosi sve veće korištenje energije sunca i vjetra. Osobito učinkoviti dalekovod za istosmjernu struju može u slučaju potrebe pokriti oko tri posto njemačkih potreba za električnom strujom iz norveških hidroelektrana. S druge strane, taj dalekovodni kabel može u Norvešku transportirati višak električne struje proizvedene u Njemačkoj. Ovom vezom "možemo razmjenjivati energiju između dva energetska sustava koji se međusobno dopunjavaju", kaže šef Tenneta Mel de Kroon.

U Norveškoj mogu s viškom struje iz Njemačke biti opskrbljivane pumpe za punjenje akumulacijskih jezera. Pumpama se voda transportira u jezera na većoj nadmorskoj visini. Kad je potrebno voda se može ispuštati kroz turbine i kinetička energija vode ponovo pretvarati u električnu struju. Za Njemačku i Europu tako Norveška postaje važan akumulator električne energije.

Njemački savezni ministar za energiju i gospodarstvo Sigmar Gabriel u potpisanom ugovoru vidi važan signal za europsko tržište električne struje: "Mi podupiremo ovaj novi podmorski dalekovod jer je on važan korak prema većoj sigurnosti opskrbe u Njemačkoj."

I savezna pokrajina Schleswig-Holstein veseli se napretku izgradnje dalekovoda koji će ju povezati s Norveškom. Ova sjevernonjemačka pokrajina prednjači u korištenju obnovljivih izvora energije. Ona želi do 2020. postati važan izvoznik električne struje dobivene iz energije vjetra. I zato je gradnja visokonaponskog dalekovoda do Norveške prioritet politike za ovu saveznu pokrajinu. "NordLink je jedan od glavnih oslonaca europskoga energetskog zaokreta. Sada politička nastojanja pokrajinske vlade oko toga projekta donose plodove", kaže pokrajinski ministar za energetski zaokret Robert Habeck: "Samo izgradnjom dalekovodne mreže možemo u budućnosti nadomjestiti atomsku energiju i energiju dobivenu iz ugljena."

Važnost podmorskog dalekovoda za energetski zaokret naglašava i Hans-Ulrich Rösner iz organizacije World Wide Fund For Nature (WWF). Ali, ovaj aktivist za zaštitu okoliša vidi i neke probleme: "Podmorski dalekovod prolazi kroz nacionalni park Wattenmeer (plitko more) i osobito prilikom njegovog polaganja dolazi do velikih zahvata u prirodi."

Milijardu i pol do dvije milijarde eura trebala bi stajati izgradnja novog dalekovoda, a planirano je da bude završen do 2020. godine. Norveška, koja je podmorskim dalekovodima povezana s Nizozemskom, Švedskom i Danskom, jača time svoju ulogu ključnog čvorišta za opskrbu električnom strujom i zemlje koja akumulira europsku energiju. I britanska vlada namjerava na proljeće dogovoriti izgradnju podmorskog dalekovoda do Norveške. "Novi kabel omogućit će Velikoj Britaniji uvoz velikih količina čiste, zelene struje dobivene iz hidroelektrana i akumuliranje naše energije od vjetra i sunca. To će ojačati našu sigurnost opskrbe i cijenu električne struje držati na niskoj razini", kaže britanski ministar energije Ed Davey.

Još jedan podmorski dalekovod planiran je i između Danske i Nizozemske za 2019. godinu kako bi se optimirala opskrba energijom iz obnovljivih izvora. Europska komisija pozdravlja izgradnju mreže dalekovoda i namjerava ju poduprijeti financijskim sredstvima.

Izvor: DW

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram