Zatvori
Poslovni Puls
12/02/2015

Još jedna važna svemirska misija za Muskov SpaceX

Raketa tvrtke SpaceX ponijela je američki satelit u duboki svemir gdje će motriti Sunčeve oluje i snimati Zemlju s udaljenosti od 1,6 milijuna kilometara...

NASA-in klimatski opservatorij DSCOVR vrijedan 340 milijuna dolara zamijenit će 17 godina stari satelit koji prati potencijalno opasne Sunčeve oluje koje mogu omesti signale za GPS, blokirati radiokomunikacije i utjecati na električne sustave na Zemlji.

Satelitu će trebati 110 dana da dosegne operativnu orbitu oko Sunca, na udaljenosti od gotovo 1,6 milijuna kilometara od Zemlje gdje će služiti kao plutajuća bova sposobna jedan sat unaprijed uočiti prijeteću Sunčevu aktivnost.

Originalna misija satelita, koju je zagovarao bivši američki potpredsjednik Al Gore, trebala je biti kontinuiran pogled na Zemlju koji bi se prenosio na internetu radi podizanja ekološke svijesti, poput legendarne snimke Zemlje "Blue Marble" koju je sedamdesetih godina snimio Apollo 17. Satelit opremljen senzorima za motrenje vulkana, praćenje suša, poplava i požara, fotografirat će Zemlju svaka dva sata i snimke slati na globalnu mrežu, čime će se bar djelomično ostvariti Goreov san, prenosi HRT.hr.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram