Zatvori
Poslovni Puls
17/12/2014

Velika transformacija državnog diva: Iz HEP-a odlazi 700 ljudi?

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak sudjelovao je na prezentaciji druge faze Projekta transformacije HEP-a. Sveukupna transformacija HEP-a donijet će od 2 do 2,5 milijardi kuna ušteda za tvrtku u idućih 5 godina, stoji u priopćenju iz Ministarstva gospodarstva..

HEP će tim projektom uvesti nove tržišne funkcije, centralizirati nabavu, ojačati prodaju i marketing, smanjiti troškove „outsourcinga“, smanjiti broj radnika, ali i organizacijskih jedinica za 21 posto na razini grupe, te za čak 41 posto na razini krovnog HEP-a d.d., a smanjuje se i broj direktora i rukovoditelja. Stvara se i čvršći okvir planiranja zadanih investicija, a nakon provedbe transformacije očekuje se financijska korist na razini između 2 i 2,5 milijarde kuna.

Projekt transformacije HEP-a obuhvaća sva društva osim HEP Operatora distribucijskog sustava, HOPS-a, HEP Opskrbe plinom i HEP Telekomunikacija, čime je obuhvaćeno 12 od ukupno 14 društava u stopostotnom vlasništvu HEP-a. Idući korak je restrukturiranje HEP ODS-a.

U HEP-u trenutačno radi 11,700 ljudi, a tijekom transformacije 700 radnika prosječne dobi 55 godina dobiti će ponude za odlazak uz otpremnine. Istovremeno, tvrtka namjerava zaposliti 350 do 400 novih djelatnika koje bi stariji radnici u prijelaznom roku trebali uvesti u posao.

Uz pomlađivanje tvrtke, najavljeno je i provođenje nužnih promjena organizacijske kulture iz primarno tehnološki orijentirane u tržišnu. U njoj su definirane konkretne operativne mjere projekta s kojima Uprava započinje realizaciju.

”Ovo je dokaz da se HEP razvija u dobrom smjeru i da će u narednim godinama moći biti još čvršći oslonac energetskoj politici cijele zemlje i još snažniji pokretač domaćeg gospodarstva“, rekao je ministar Vrdoljak.

„HEP je pokrenuo ciklus revitalizacije i rekonstrukcije hidroelektrana koji će trajati desetak godina. Radi se ubrzano i na novim projektima elektrana vrijednim više od jedne milijarde eura. To će biti ogroman poticaj cijelom hrvatskom gospodarstvu. HEP će se ovom transformacijom pomladiti i ostati proizvodno snažna i potentna kompanija koja može realizirati sve najavljene investicije. Iznimno mi je drago čuti da su uštede koje planira realizirati ovim projektom veće nego što su sredstava potrebna za revitalizaciju hidroelektrana“, dodao je ministar Vrdoljak te naglasio kako je to najbolji jamac realizacije investicija.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram