Zatvori
Poslovni Puls
16/12/2014

Lepoglava uz pomoć EU fondova do solarne elektrane

Grad Lepoglava obilato se koristi novcem iz europskih fondova te ulaže u razvoj gospodarske zone. Posljednji u nizu dugoročnih projekta, s ciljem zelenije budućnosti, novootvorena je solarna elektrana...

Četiri mjeseca postavljalo se četiri tisuće solarnih panela za lepoglavsku solarnu elektranu. Deset milijuna kuna, koliko je tvrtka uložila u zemljište i izgradnju elektrane, u sklopu Poduzetničke zone, vratit će se za osam do deset godina. A samo će ova elektrana iz sunčeve energije proizvesti struje za potrebe 400 obitelji.

"Mislim da trebamo na mudar način voditi našu politiku obnovljivih izvora energije kako ne bi dodatno opteretili našu industriju i naše građane, a ispunili sve zadane i postavljene ciljeve od strane EU komisije", rekao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak puštajući elektranu u pogon, prenosi HRT.hr.

Također, tom je prilikom podsjetio kako u sektoru obnovljivih izvora energije Hrvatskoj treba biti cilj ulaganje u biomasu, jer se na taj način subvencionira drvna industrija. Spomenuo je i ulaganje u bioplin, jer je to način kojim se bez subvencija povećava konkurentnost prehrambenoj industriji, te naglasio potencijal ulaganja u geotermalnu energiju kojom raspolažemo, ali je nedovoljno koristimo.

Investitor planira ubrzo otvoriti još nekoliko sličnih objekata u Krapinsko-zagorskoj županiji. U strategiju većih ulaganja u biomasu i goetermalne izvore uklapaju se i planovi Županije koja pluta na geotermalnom blagu.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram