Zatvori
Poslovni Puls
09/10/2014

Lošija turistička sezona na Kvarneru

Nakon što je u četiri godine, od 2010. do 2013. kvarnerski turizam ostvario visok rast od 14 posto, u prvih devet mjeseci 2014. rezultat je za 1% slabiji nego prošle godine. Kvarner je tako od siječnja do rujna posjetilo 2.095.943 turista, što je za 30-ak tisuća manje turista nego 2013. Inozemni turisti dominiraju s 90% dolazaka i 92% noćenja. U istom je razdoblju na Kvarneru ostvareno 11.769.116 noćenja, što je 3 posto manje nego u 2013...

Turistički rezultati se dosta razlikuju po pojedinim podregijama, pa su tako Opatijska rivijera i Riječko područje zabilježili dobre rezultate.
U razdoblju od siječnja do rujna ¬ najsnažniji rast dolazaka i noćenja turista, i to od čak 17 posto, imalo je Riječko područje, a na drugom mjestu nalazi se Opatijska rivijera, s povećanjem dolazaka od 2 posto u odnosu na lanjsku godinu. Blagi rast u noćenjima od 1 posto imao je Cres koji je posjetilo 106.282 turista.

"Usprkos izuzetno lošem vremenu tijekom ovogodišnje sezone, a koje se na Kvarneru nastavilo i u rujnu, turistički dolasci u prvih devet mjeseci ove godine gotovo su na razini lanjskih. Razlog nešto slabijih rezultata leži u strukturi smještaja gdje značajno dominiraju privatni smještaj i kampovi, a udio hotelskog smještaja iznosi tek 13%. Prve dvije navedene vrste smještaja vrlo su osjetljive na vremenske prilike te gost ima mogućnost otkazati smještaj u zadnji tren ili otići ranije od planiranog i to bez ikakvog troška. Pored toga, radi se o destinaciji gdje 70 posto tržišta čine susjedne zemlje, što također gostima olakšava otkazivanje bookinga" - naglasila je direktorica TZ Kvarnera dr. sc. Irena Peršić Živadinov, dodajući kako je vrijeme u rujnu bilo toliko loše da su kampovi na Rabu i Crikveničkom području imali poplave. Osim loših vremenskih uvjeta, na slabiji rezultat utjecalo je repozicioniranje nekih hotela i njihov prelazak u viši tržišni segment. Otok Rab, koji je izrazito autobusna destinacija, zabilježio je pad dolazaka i noćenja od 5%, a razloge za to treba potražiti u činjenici da je skoro 50% ugovorenih tura autobusera, tj. više od 200 već ugovorenih autobusnih putovanja otkazalo ugovorene autobusne ture zbog uvođenja PDV-a od 25 posto. Krk, koji drži 30% kvarnerskih kapaciteta i stoga najjače utječe na ukupan rezultat, ima u ovom razdoblju pad od 2% dolazaka i 3% noćenja.

"Već sada znamo da i iduće godine nema praznika u Njemačkoj do kraja srpnja i problem srpanjske rupe koji je ove godine bio vrlo izražen, moramo rješavati s ponudom prilagođenom tržištima koja u tom periodu mogu doći na Kvarner. Na primjer prilagođavanjem ponude tj. uvođenjem posebnih obiteljskih paketa i u hotelima i u drugom smještaju, cjenovno prilagođenih i namijenjenih tržištima poput Češke, Mađarske, Slovačke i Poljske. Uz to, potrebno je nastaviti sa brandiranjem koje Turistička zajednica Kvarnera već provodi i na taj način stvarati motive dolaska tijekom cijele godine" - rekla je Peršić Živadinov dodajući da je uočen i pad domaćih gostiju, što je logična posljedica dugogodišnje gospodarske krize.

Kvarner inače ima 18% udjela u turizmu Hrvatske.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram