Zatvori
Marko Kvesic
12/09/2014

TOP 5 Google Analytics izvješća - evo kako bolje razumjeti posjetitelje vaše web stranice

Danas malo koja organizacija nema svoju web stranicu. No pravo je pitanje da li vlasnici web stranica razumiju rezultate koje njihova web stranica postiže, da li razumiju tko su njeni posjetitelji, što rade na stranici, gdje se zadržavaju ili zašto odlaze? Upravo ovdje dolazi Google Analytics kao sjajan alat koji omogućuje prikupljanje, mjerenje, kreiranje izvješća i analizu podataka s vaše web stranice...

Ovaj kompleksan alat pruža odličan uvid u online poslovanje i omogućava ogroman broj metrika, ali ne zanimaju sve metrike sve korisnike. Direktora financija ne zanima broj posjeta s društvenih mreža, njega zanima konkretan povrat investicije u razne oglašivačke kanale. Usability stručnjaka ne zanima s kojih lokacija su mu korisnici, njega zanima da li posjetitelji mogu lako odraditi željenu akciju, direktora marketinga zanima u kakvoj su interakciji korisnici s brandom itd. Zato je važno definirati koje su ključne metrike važne za vaše poslovanje kako biste izbjegli da izgubite sate i sate pregledavanja Analyticsa, a bez da ste išta konkretno zaključili.

Iako analiza podataka ovisi o prirodi poslovanja web stranice postoje podaci za koje možemo reći da su bitni za razumijevanje uspješnosti svake web stranice.

5 važnih izvješća pomoću kojih se može odrediti napredak web stranice:

1) PREGLED POSJETITELJA

Ulaskom u Google Analytics račun prvo što se vidi jest pregled svih posjetitelja.

ga1_v

Ono što ovo izvješće govori jest koliko je posjetitelja bilo na stranici, koliko je novih posjetitelja stiglo, koliko su se zadržali na stranici, koliko su stranica posjetili te koliko je njih otišlo sa stranica bez pogleda ijedne druge stranice na web lokaciji.

Ovi osnovni podaci daju generalan uvid u stanje stranice. Pomoću ovih osnovnih metrika može se vidjeti kako web stranica napreduje ili ne napreduje. Uspoređivanjem vremenskih razdoblja se mogu uočiti trendovi. Ako postoji značajan skok u broju posjeta u određenom vremenskom razdoblju, postavlja se pitanje: koje su se aktivnosti tada vodile kako bi se i u budućnosti moglo primijeniti nešto slično.

2) IZVORI POSJETITELJA

Pitanje na koje vlasnici web stranica trebaju uvijek imati spreman odgovor je: Koji je glavni izvor/kanal putem kojeg posjetitelji nalaze stranicu?

Odgovor se može pronaći u odjeljku pod standardna izvješća -> Kupnja -> Kanali.

ga2_vU ovom izvješću se može vidjeti putem kojih kanala posjetitelji dolaze na web stranicu, što je od iznimne važnosti iz više razloga:

•    Birajući metriku iz padajućeg izbornika u drugoj koloni može se jednostavno vidjeti koji kanali donose najviše posjetitelja, ostvaruju najviše konverzija, koji se najduže zadržavaju na stranici itd. Na temelju tih podataka se može znati u koji kanal uložiti dodatan trud kako bi se poboljšali rezultati, a s druge strane se mogu otkriti oni kanali koji ne donose rezultate. Na primjer: ulaže se u plaćeno oglašavanje 2 000 kn mjesečno i postoji jedna ispunjena konverzija, a s druge strane organski promet donosi 10 konverzija mjesečno i ništa ne košta. U tom slučaju bi bilo ispravno smanjiti ulaganja u plaćeno oglašavanje i povećati ulaganja u poboljšanje pozicija na organskim listama.

•    Gledajući Direktan promet može se vidjeti koliko ima posjetitelja koji znaju točan URL ili su stranicu dodali u bookmark. Kako bi ovaj izvještaj bio što relevantniji, na razini računa - putem filtra, dobro je odvojiti promet koji dolazi s IP adrese od vaše organizacije.

•    Promet preporuka je vrlo zanimljiv da bi se bolje razumjelo tko donosi promet i zašto.

•    Posebno treba obratiti pažnju na organski promet kako biste razmijeli na koji način posjetitelji pretražuju Google ne bi li došli do sadržaja na vašoj stranici.
Nakon što se zna koliko posjetitelja dolazi na stranicu, odakle dolaze, koliko se u prosjeku zadržavaju, koliko prosječno stranica pogledaju, dobro bi bilo saznati koji su problemi na web lokaciji, gdje korisnici odustaju?
3) PREGLED IZLAZNIH STRANICA

ga3_v

Pomoću prva dva izvještaja (Pregled posjetitelja i izvor posjetitelja) vide se rezultati na razini cijele web stranice, pomoću izvješća o izlaznim stranicama vidi se točno na kojim stranicama posjetitelji odustaju i odlaze s web stranice. To je važno znati i razumjeti kako bi se detektirali i popravili mogući problemi koji uzrokuju lošiju izvedbu stranice.

Izvještaj se može naći pod: Standardna izvješća -> Ponašanje -> Sadržaj web lokacije -> Izlazne stranice

Prvi korak je detekcija stranice s najvišim izlaznim postotkom. Stranice s visokim izlaznim postotkom govore da posjetitelj nije pronašao što je tražio, ili da je došao na krivo mjesto. U tom slučaju treba dobro analizirati stranicu i zapitati se zašto je do toga došlo i što se treba promijeniti kako bi posjetitelj dobio sve potrebne informacije i lako ispunio željeni cilj. Provjerite da li je sadržaj na stranici kvalitetan, da li je jasno istaknut poziv na akciju, da li se stranica brzo učitava i slično.

4) KAKO SE KORISNICI KREĆU NA WEB STRANICI

Google Analytics izvještaj 'Prikaz na stranici' omogućava da se posjetiteljima pruži bolje iskustvo na stranici i maksimalno olakša pristup sadržaju.
Ovi vrlo korisni podaci mogu se pronaći pod: Standardna izvješća -> Ponašanje -> Google Analytics prikaz na stranici.

ga4_v

Ova opcija omogućava još bolje razumijevanje korisnika jer je sve vizualno prikazano. Ne samo da je moguće vidjeti kretanje posjetitelja na stranicama, nego se može vidjeti i u kojem segmentu stranice se ispunjavaju definirani ciljevi.

Primjerice, moguće je otkriti da postoji velik broj klikova na sliku koja uopće nije predviđena da se na nju klika. U tom slučaju treba razmisliti što ta slika komunicira i da li bi ju trebalo zamijeniti ili prilagoditi. Ideja je da se razumije kako posjetitelji reagiraju na određene dijelove stranice i poboljšati one dijelove stranice koji uzrokuju konfuziju kod posjetitelja.

5) CILJEVI

Vjerojatno najvažniji dio koji govori o učinkovitosti web stranice su ciljevi. Odnosno, je li je posjetitelj izvršio definiranu akciju (poput kupovine proizvoda, pretplate na e-mail, preuzimanje kataloga ili slično), a ako nije – zašto nije i gdje je nastao problem.

ga5_v

U izvještaju Konverzije -> Ciljevi -> Tok cilja, je vizualno prikazana putanja posjetitelja.

Ova slika prikazuje kako je korisnik došao do cilja koji ste definirali. Ako postoji više koraka koje je potrebno proći za izvršenje cilja, ovdje se može vrlo jednostavno i jasno vidjeti gdje je posjetitelj zastao, gdje se vratio i gdje je nastavio sa svojim istraživanjem web stranice.

Sve nam ovo otkriva probleme koje web stranica ima i jasno nam govori što se treba promijeniti. Kada dobro razumijemo što se događa i zašto, lako možemo znati što trebamo učiniti da bi stranica bila učinkovita. Preduvjet za upotrebljavanje ovog izvještaja je da ciljevi budu postavljeni, a maksimum se može dobiti ako se uz ciljeve postave i tokovi.

Nakon što dobro pogledate i razumijete podatke iz ovih 5 izvještaja imat ćete jasniju sliku o tome kako vaša web stranica funkcionira i u kojem smjeru trebate ići kako biste ju unaprijedili.

Ovo su više generalna izvješća koja će vam pomoći da dobijete generalnu sliku uspješnosti vaše web stranice. Za detaljan uvid uvijek gledajte da maksimalno segmentirate podatke do najvišeg mogućeg detalja. I ne zaboravite imati dobro definirane metrike koje su ključne za vaše poslovanje.

Marko Kvesić je specijalist za Google AdWords oglašavanje i Internet marketing. Pomaže tvrtkama povećati broj posjetitelja i kupaca na njihovim web stranicama – www.gotraffic.hr

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram